pripremite se

Stiže pravo ljetno vrijeme, uz udare štetnog toplinskog vala!

21.07.2019.
u 08:30

Sljedećih dana tako će biti pravo ljetno vrijeme, čak i toplije od prosjeka za doba godine, ponegdje i uz toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

U BiH će sljedećih dana biti sunčano i vruće vrijeme. Danas se očekuje pretežito sunčano vrijeme s temperaturama do 35 stupnjeva. U ponedjeljak će isto biti sunčano , ali s nešto višim temperaturama - do 38°C, u utorak do 37° stupnjeva. Kako javljaju meteorolozi, narednih dana UV index će biti vrlo visok.

Sljedećih dana tako će biti pravo ljetno vrijeme, čak i toplije od prosjeka za doba godine, ponegdje i uz toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Slično vrijeme kao i u BiH, najavljuje se i za Hrvatsku - vruće s visokim temperaturama. 

"U prvoj polovini sljedećega tjedna u kopnenom će se području nastaviti većinom sunčano i vruće vrijeme. No, u ponedjeljak uz više oblaka mjestimice je moguć poneki pljusak, a oblačnije može biti i u utorak, osobito na istoku. Jutra će biti topla, a danju uglavnom vruće, sredinom tjedna ipak malo manje nego na njegovom početku i kraju.
Sunčano će biti sljedećih dana i na Jadranu, već prijepodne, te posebice poslijepodne uz temperaturu zraka većinom višu od 30 °C. I noći i jutra će biti toplija nego proteklih dana, što mnogima vjerojatno neće biti ugodno. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju zapadni i sjeverozapadni vjetar, prema otvorenome moru u utorak i srijedu povremeno i jaki, a i bura će u srijedu ojačati.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

Zapadnu bi Europu početkom idućeg tjedna trebale zahvatiti ekstremne vrućine, tako da se u Francuskoj očekuju temperature zraka i do 43 °C. Vruć afrički zrak pristići će sve do sjeverne Engleske uz značajno odstupanje vrijednosti od prosjeka, javlja Istramet. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?