Filip Karađorđević

Srpski princ posjetio Mostar, obišao nekoliko crkava i Karađozbegovu džamiju

22.08.2020.
u 20:06

Princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom i sinom Stefanom posjetio je danas Mostar, gdje je obišao mnoge znamenitosti i upoznao se sa povijesti grada, a boravio je i u Prebilovcima, Blagaju i Žitomisliću, piše N1.

Karađorđevići su u pratnji mostarskog svećenika Radivoja Krulja prvo posjetili Prebilovce i Hram Vaznesenja Hristovog u ovom stradalnom mjestu, gdje ih je dočekao čapljinski paroh Marko Gojačić.

Princ Filip izrazio je zadovoljstvo što je u Prebilovcima podignut prelijepi hram i što je ovo mjesto doživjelo svoje uskrsnuće.

Iz Prebilovaca su, kako je rekao, ponijeli najveće emocije i utiske.

Sljedeća destinacija bio im je Blagaj kod Mostara, gdje se na izvoru Bune i danas nalaze ostaci ploče na kojoj piše "Kralju Aleksandru Karađorđeviću, tvoji vjerni Blagajci".

Karađorđević mostar Izvor: Topportal.info
 

 

Ploča je uništena 1941. godine, ali Blagajci nisu dali da se dijelovi te ploče uklanjaju, već su ih sačuvali.

U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u ovom mjestu ih je dočekao sveštenik Branimir Borovčanin, koji ih je upoznao sa povješću crkve i ovog mjesta.

Karđorđevići su potom prošetali Starim gradom u Mostaru gdje je sa Starog mosta u njihovu čast izveden skok.

Prinčevska obitelj zatim se uputila u obilazak Stare pravoslavne crkve, zatim Saborne crkve Svete Trojice koja se još obnavlja, pravoslavnog groblja u Bjelušinama i groba Alekse Šantića i porodice Ćorović, a potom i Vladičanskog dvora.

Karađorđević mostar Izvor: Topportal.info
 

 

Svećenik Krulj govorio im je o bogatoj povijesti Srba u Mostaru, te sadašnjem položaju Crkve i srpskog naroda u Mostaru.

Krulj se zahvalio Karađorđevićima na posjeti, kojom su, kako je rekao, ukazali veliku čast Mostaru.

Želja prinčevskog para bila je da u Mostaru posvete pažnju i ukažu poštovanje i predstavnicima Katoličke crkve i Islamske zajednice, te tako pošalju poruke mira i zajedništva.

U Karađozbegovoj džamiji dočekao ih je imam Jusuf Bećoja, a u Samostanu Svetog Petra i Pavla fra Iko Skoko koji su ih u srdačnoj dobrodošlici upoznali sa povješću vjerskih objekata i vjerskih zajednica u ovom gradu.

Posjetu Mostaru porodica Karađorđević završila je obilaskom manastira Žitomislići koji datira iz 16. stoljeća i koji je jedan od najznačajnijih duhovnih središta, s bogatom povješću.

Karađorđević mostar Izvor: Topportal.info
 

 

Princ Filip je prvi Karađorđević nakon kralja Aleksandra koji je došao u Mostar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?