"Staza stare pruge"

Središnja Bosna uskoro dobiva 98 kilometara biciklističke staze

26.10.2021.
u 19:26

Turistička zajednica Županije Središnja Bosna (ŽSB) i Regionalna razvojna agencija REZ spremni su za izgradnju druge dionice biciklističke staze duge 98 km od Lašve do Jajca u okviru projekta "Staza stare pruge".

Po riječima ravnatelj Turističke zajednice ŽSB Miroslava Matoševića, do sada se radilo na dionici Donji Vakuf – Jajce, prenosi Večernji list.

- Uklanjali smo visoko i nisko raslinje na pruzi, imali smo i problema na određenoj dionici dugoj 1,2 km u Jajcu, gdje smo izvodili složene građevinske poslove na uklanjanju blatnih površina koje su nastale tijekom posljednjih 30 godina. U narednim danima planiramo sanaciju tri mosta, ključna za prelazak i spajanje dionica. Nadamo se uskoro i probijanju tunela Komar zatrpanog 90-tih godina, gdje moramo uspostaviti kanale za odvodnju - rekao je Matošević.

No, to nije sve što je učinjeno na ovom kompleksnom projektu kojeg je financirala Europska unija. - Poduzeli smo dosta drugih aktivnosti. U ovom trenutku radimo na postavljanju pet pametnih klupa na stazi, u svakoj općini po jedna, uspostavi free hotspot zona sustava za reklamiranje biciklizma. Nadalje, web stranica je dizajnirana, punimo ju podacima, u fazi smo izrade mobilne aplikacije, stoory telling book je završen i on će biti osnova iz koje će biciklistički vodiči učiti - dodao je.

Sljedeći korak je dogovor i potpisivanje ugovora za sljedeću dionicu do Busovače.

- U pregovorima smo da započnemo radove na dizanju visokog i niskog raslinja od travničkog Goleša do općine Busovača - pojasnio je Matošević. Za čitavu priču bit će neophodni i biciklistički vodiči, za koje prvi korak ka edukaciji i certificiranju započinje sutra.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?