Valentin Inzko

Spreman sam iskoristiti bonske ovlasti, ali signali iz Banje Luke govore da referenduma neće biti

valentin inzko
04.12.2015.
u 08:22

Inzko je kazao kako ima osjećaj da referendum o radu Suda i Tužiteljstva BiH neće biti održan

Spreman sam iskoristiti bonske ovlasti i to bih uradio u suradnji s međunarodnom zajednicom. Međutim, zaključci Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma o radu bh. pravosudnih institucija još uvijek nisu na snazi, a odluku ustavnog suda BiH o tome da 9. siječnja proglasi kao neustavan Dan RS još nismo vidjeli, poručio je u Dnevniku TV1 visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Kazao je kako ima osjećaj da referendum o radu Suda i Tužiteljstva BiH neće biti održan u RS-u.

"Vidim signale koji dolaze iz Banje Luke. Zaključci NSRS još nisu na snazi, niti su objavljeni u 'Službenom listu'. Drugi signal je da je bošnjačka grupa, koja se žalila Ustavnom sudu RS da ona nije u povjerenstvu za provođenje referenduma, dobila je pravo i taj slučaj će se sada razmatrati u ovoj pravosudnoj instituciji. Sigurno ove godine neće biti referenduma, a možda ni sljedeće godine. Tek onda bismo mogli razmatrati kako ćemo reagirati", iskataknuo je Inzko.

Kada je riječ o odluci Ustavnog suda o 9. siječnja, ni u tom slučaju se sada ne može očekivati reakcija, budući da spomenuta odluka još nije obznanjena javnosti.

"Ne možemo sada reagirati, nego tek kasnije, ako se dogodi referendum ili ukoliko se ova odluka loše provede. Sada je prerano", rekao je Inzko. Podsjetio je također da su ministri vanjskih poslova zemalja članica EU istaknuli kako bi referendum o radu bh. pravosudnih organa destabiliziro prilike u BiH.

"To treba spriječiti pod svaku cijenu", upozorio je visoki predstavnik. Govoreći o poziciji stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH, naglasio je kako je njihovo prisustvo u ovoj instituciji potrebno.

"To je bio koncept u Daytonu, to je izvorni Dayton. Domaći političari uvijek su bili u tijeku događaja. Strane suce nije nametnuo nitko iz inozemstva, niti je to visoki predstavnik nametnuo. U Daytonu je predviđeno da strani suci budu u Ustavnom sudu zbog objektivnosti. Nije dobro da političke stranke imenuju suce u Ustavni sud, ali dok je tako, dobro je što su strani suci tu", smatra Inzko.

Prokomentirao je i ostvareni napredak BiH na putu ka EU, konstatirajući kako su pomaci vidljivi, ali da je potrebno ispuniti sve uvjete kako bi BiH predala aplikaciju za članstvo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?