Nastavak edukacije

Simpoziji primalja u Mostaru

06.06.2017.
u 09:00

U Mostaru, 8. i 9. lipnja2017. godine, održat će se simpozij primalja na temu “Sigurnost majke i novorođenčeta u sustavu perinatalne skrbi”. Simpozij je prvenstveno namijenjen primaljama, ali i svim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u skrbi za majku i novorođenče. Simpozij je zanimljiv ne samo stručnoj nego i široj javnosti jer tematizira važne segmente sigurnosti majke i novorođenčeta. Organizatori simpozija su Klinika za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru u suradnji s Komorom primalja/babica HNŽ-a. Nova i posebna kvaliteta simpozija su radionice koje će se održati prvi dan simpozija, piše Večernji list BiH. Riječ je o četiri paralelne radionice s četiri različite teme koje pružaju praktične upute za sigurnost majke i novorođenčeta. U znanstvenom programu simpozija bit će izložena 24 rada koja obuhvaćaju izazove u poboljšanju sigurnosti u sustavu perinatalne skrbi. Simpozij je interdisciplinaran i pluriperspektivan.

Veliki broj sudionika

- Tijekom dva dana simpozija očekujemo oko 150 sudionika. Uz primalje iz Bosne i Hercegovine, u radu simpozija sudjeluju primalje iz Hrvatske i Srbije, sudjeluju liječnici, pravnici, psiholozi, novinari ... - rekla nam je predsjednica Organizacijskoga odbora ovoga simpozija Olivera Perić. - U nastojanju da budemo aktualni, ovogodišnja tema simpozija je posvećena sigurnosti majke i novorođenčeta koja predstavlja primarno pitanje i izazov za svaki zdravstveni sustav. Primum non nocere! Najprije ne škoditi! – stara je latinska izreka koja bi trebala biti u mislima svima koji sudjeluju u procesu perinatalne skrbi. Shodno tomu, cilj simpozija je ukazati na odgovornost svih sudionika u sustavu perinatalne skrbi u osiguravanju sigurne okoline i pružanja sigurne perinatalne skrbi.

Tijekom perinatalne skrbi majka i novorođenče mogu biti izloženi nepoželjnim odnosno štetnim događajima. U interesu sigurnosti majke i novorođenčeta važno je da primalja primjenom stečenih vještina na prvom mjestu ne nanosi štetu i da štiti majku i novorođenče. Nažalost, uz sve poduzete postupke u sustavu perinatalne skrbi nije uvijek moguće postići potpunu sigurnost majke i novorođenčeta. Svjetska zdravstvena organizacija je sigurnost bolesnika nazvala endemskom brigom zbog činjenice kako jedan od deset bolesnika u svijetu stradava uslijed medicinske pogrješke - ističe Perić u izjavu za Večernji list.

Spriječiti greške

Prema europskim podacima, jedna četvrtina pacijenata doživi neželjeni događaj u tijeku svog liječenja. Pogrješke i neželjeni događaji nastaju u svakom medicinskom postupku i na svim razinama zdravstvenog sustava. Posljedice tih grešaka su teška oštećenja zdravlja pacijenata. Upravo ovakvi događaji se organiziraju s ciljem što manje ovakvih slučajeva. Zato je potrebno stalno provoditi nove edukacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?