"procurio" dokument SDA

SDA želi radikalizirati stanje optužujući Hrvate i Srbe, HNS: SDA ruši Daytonski sporazum i državu

23.08.2022.
u 12:30

Slučajno ili ne, u trenutku kada je politička atmosfera u BiH uzavrela zbog činjenice da se Hrvatima i dalje ne omogućuje ostvarivanje prava kroz novi Izborni zakon, u pojedinim medijima "procurio" je dokument SDA u kojemu se niz optužbi usmjerava prema HDZ-u BiH i SNSD-u, dok se Hrvatska i Srbija optužuju da ne poštuju odredbe Daytonskog sporazuma. U istom navodnom dokumentu poziva se na simetrična rješenja na entitetskim razinama, a što se može tumačiti pozivom na redukciju ovlasti federalnom Domu naroda, piše Večernji list BiH. 

Zahtjevi

- Dom naroda u FBiH je zakonodavni Dom u punom kapacitetu, dok je Vijeće naroda RS-a dom koji bi trebao štititi samo vitalni nacionalni interes. On u praksi ne izvršava ni tu svoju obvezu zbog opstrukcija u načinu rada Ustavnog suda entiteta RS-a. Domovi naroda trebali bi imati ulogu koja ne konkurira ulozi zastupničkih domova, dakle, ulogu učinkovite zaštite vitalnog nacionalnog interesa - naglašavaju iz SDA. Također, traže i simetrična rješenja kada je riječ o nadležnostima entitetskih predsjednika i potpredsjednika. U ovom je dokumentu izrečen i niz optužbi na račun Republike Hrvatske, kao i Srbije. Pritom se Hrvatska, između ostaloga, optužuje i za neka pitanja iz domene razgraničenja. - Hrvatska također izbjegava ratificirati potpisani ugovor o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, sprječava Bosni i Hercegovini neometan pristup otvorenom moru zajamčen Konvencijom UN-a o pravu mora, opstruira Sporazum o prolasku Bosne i Hercegovine do Luke Ploče i osporava Sporazum koji je vezan za Luku Ploče - navodi se u dokumentu. Među optužbama koje su iznesene su i one kako se Hrvatska i Srbija miješaju u unutarnje stvari BiH. - Najteža povreda Daytonskog mirovnog sporazuma od strane Srbije i Hrvatske ogleda se u podršci, otvorenoj ili prikrivenoj, politikama u Bosni i Hercegovini koje imaju destruktivnu ulogu i koje teže dodatnim teritorijalnim i etničkim podjelama u zemlji - navodi se u dokumentu. SDA uz to optužuje Hrvatsku da se miješa u unutarnje stvari BiH, posebno u vezi s Izbornim zakonom. - Pri tome se koriste svi mehanizmi, a posebno zloupotreba članstva u Europskoj uniji i NATO savezu - piše u dokumentu. Analizom izrečenog vidljivo je kako su iz SDA "propustili" podsjetiti kako upravo bošnjačke političke elite 20 godina krše Daytonski sporazum, odnosno njegov natkrovljujući princip konstitutivnosti naroda i to tako što Hrvatima oduzimaju mogućnost legitimnog političkog predstavljanja. Iz Hrvatskog narodnog sabora jučer su pak pozvali na uključivanje svih relevantnih institucija Europske unije, a u cilju da se zaustavi antidaytonsko djelovanje, politika dominacije brojnijeg naroda i sustavna diskriminaciju Hrvata. - Potrebno nam je uključivanje svih relevantnih institucija EU-a, kao naših istinskih partnera i prijatelja, da spasimo ovu državu od invazije radikalnih ideologija - naglasili su iz HNS-a. Pritom su se osvrnuli i na poruke koje se čuju u javnosti u posljednje vrijeme. - SDA i njihov predsjednik Izetbegović, umjesto da zagovaraju stabilnost i traže rješenja u Bosni i Hercegovini, oni, kako se približava izborna kampanja sve više, bez konkretnog povoda zatežu odnose između konstitutivnih naroda u BiH, "prebrojavaju se", a neke bi slali u "vagone", što već u zadnje vrijeme javno zagovara i predstavlja ustaljeno ponašanje političkog Sarajeva" - poručili su iz Hrvatskog narodnog sabora, ukazavši kako očito postoji nervoza u toj stranci jer su dužnosnici diljem EU-a i svijeta upoznati sa stvarnim stanjem u BiH.

Ravnopravnost

- SDA uporno reklamira pohod u neizvjesno stanje, ne samo u okviru institucija i vladavine prava nego i političkog i institucionalnog okvira kroz neskrivene pokušaje bošnjačkog ovladavanja Federacijom BiH, što im je glavni cilj. Također, SDA kroz svoje opasne namjere želi srušiti Daytonski mirovni sporazum koji je stvorio nužne preduvjete mira i temelje za multinacionalnu državu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda - ističe se iz HNS-a BiH te poziva na politički dijalog u cilju postizanja potrebnih iskoraka BiH prema euroatlantskoj budućnosti zasnovanoj na uzajamnom poštovanju, uvažavanju i ravnopravnosti. Iz Hrvatskog narodnog sabora posebno su ukazali na činjenicu koliko zapravo šteti BiH ponašanje u kojemu se forsira unitaristički koncept zemlje, a što se izravno kosi s njezinim multietničkim karakterom. - U okolnostima najveće postdaytonske političke krize u BiH, ovakvo radikaliziranje javnosti i nastup prema institucijama EU-a, nastavak je unitarističke propagande koja želi uništiti duh i tradiciju multinacionalne Bosne i Hercegovine. Nastavljaju politiku dominacije brojnijeg naroda i sustavnu diskriminaciju Hrvata, ali i svih drugih nebošnjaka" - poručili su. Inače, Bosna i Hercegovina približava se isteku roka koji je visoki predstavnik Christian Schmidt postavio za dogovor prije nego što nametne promjene Izbornog zakona. Hrvati pritom očekuju da će visoki predstavnik imati razumijevanja i uvažiti zahtjeve koji proistječu i iz presude Ustavnog suda BiH, a koji se odnose na omogućavanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?