Svi bh. premijerligaši u punom pogonu. Uz pripreme, rješavaju brojne probleme, kupuju i prodaju igrače...

Sarajevo promijenilo plan priprema, Željo ipak u Međugorju, Zrinjski i Borac vodit će teški rat za naslov

17.01.2024.
u 19:05

Čuli smo da će u Međugorje na pripreme doći i vodeći klub Prve lige FBiH Sloboda iz Tuzle. A tu je i standardni Zrinjski, koji će u Međugorju ostati tjedan-dva, možda i tri.

Svih 12 klubova Premijer lige BiH počelo je pripreme za novu sezonu. Istodobno s liječničkim pregledima i napornim treninzima čelnici klubova pokušavaju ojačati momčadi te se u dogovoru s trenerima i ostalim članovima stručnih stožera riješiti "nepotrebnih viškova", igrača koji ne zadovoljavaju struku. Planovi priprema svakodnevno se mijenjaju, kao što se mijenjaju i protivnici s kojima su planirani prijateljski pripremni ogledi te termini igranja utakmica.

Dolaze i Slovenci, Austrijanci...

Tako je, prema najnovijim informacijama, Sarajevo odustalo od završnih priprema u turskoj Antalyji te od uvodnih priprema koje je klub s Koševa posljednjih godina održavao u Čitluku. Sarajevo je rezerviralo smještaj, treninge i prijateljske oglede u susjednom Međugorju i to objavilo u medijima. Ali... Jučer smo doznali da je momčad trenera Simona Rožmana iznenada zbog nečega otkazala put u Međugorje. Nije valjda novac u pitanju!? Ta, dobro obaviješteni kažu da gazda kluba Ismar Mirvić ima novca kao blata i ne štedi ga kad je Bordo klub u pitanju.

Željezničar je pak godinama boravio u Međugorju pa onda dvije posljednje nije odlazio u poznato hercegovačko mjesto mira i molitve, ali i poznato sportsko odredište za pripreme momčadi iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije... Plavi s Grbavice ušli su u zimsku stanku na buran način. Navodno su u pitanju bili neizmireni dugovi. U Željezničaru su se zimus nekako "riješili" Abdulhakeema Al-Tuwaijrija, trenera iz Saudijske Arabije koji je vodio momčad pet posljednjih jesenskih utakmica i doživio svih pet poraza! Rezultat svega je nisko mjesto na ljestvici pa je Željezničar postao "ozbiljan" kandidat za ispadanje iz lige! Nije jasno je li Saudijac dao otkaz ili ga je klub otpustio. Uglavnom, Željezničar se nakon pregovora s nekoliko potencijalnih učitelja odlučio za bivšeg bh. reprezentativca Brunu Akrapovića, a za pomoćnike imenovani su Nermin Šabić i Almir Seferović. Akrapović je obavio prozivku, a klupski čelnici malo "pročistili" svlačionicu i riješili se dijela igrača (Jašarević, Ćosić, Kosorić...). Željezničar se pokušava pojačati, ali pojačanja su skupa. Novca odavno nema, dugovi su golemi, ali klub s Grbavice ipak se nekako snalazi. Da se ne snalazi, vjerojatno ne bi došao na pripreme u Hercegovinu, u svoje omiljeno odredište u Međugorju. No, u posljednji tren neki vatreni pristaša Plavih, čiji džepovi nisu prazni kao što je klupska blagajna, valjda je odlučio pomoći klubu izmiriti stare dugove. A možda su čelnici kluba dobili na lutriji ili čak dugo i često spominjani sponzori iz Saudijske Arabije dostavili nešto petrodolara na klupski račun.

Čuli smo da će u Međugorje na pripreme doći i vodeći klub Prve lige FBiH Sloboda iz Tuzle. A tu je i standardni Zrinjski, koji će u Međugorju ostati tjedan-dva, možda i tri. Zrinjski nema financijskih ni bilo kojih drugih problema. Jedini mu je problem "uhljebiti" negdje višak igrača: Niron, Batarelo, Stanić, Kožulj, Maglica, Balić... Neki su već otišli na posudbu ili zauvijek, kao Mišić, Marin, N. Marić... Zrinjski je ugovorio oglede protiv hrvatskih prvoligaša Sesveta i Croatije (Zm), a možda upriliči i ogled protiv Slobode. Mostarci će "finalne" pripreme opet obaviti u Umagu, gdje će odigrati neke pripremne utakmice. Sarajevo, za koje smo rekli da je otkazalo put u Tursku i Međugorje, također planira dio priprema obaviti u Umagu.

U Borcu intenzivno razmišljaju kako sačuvati prednost od sedam bodova pred Zrinjskim, kako se pojačati i riješiti viška igrača... Ekipu je pogodio odlazak Crnogorca Milana Mijatovića, vratara, pa su htjeli dovesti bivšeg zrinjevca Gorana Karačića. No, on se vratio pod Bijeli brijeg pa su Banjolučani našli zamjenu u Srbinu Milošu Miloševiću, koji je stigao iz mađarskog Debrecena. Predsjednik Borca Milan Tegeltija podnio je ostavku, a zamijenio ga je Goran Lukić, vlasnik nekoliko dobrostojećih tvrtki i osoba koja neće štedjeti... Borac će većinu priprema provesti u Turskoj. Tamo će i Velež, koji se pojačao Vitom Čajićem (Dinamo), vratarom Tomislavom Dukom (Hajduk)... Slovenac Alen Krajnc uzeo je ispisnicu. Velež će dio priprema provesti u Turskoj. Tamo će, uz ostalo, igrati protiv Šahtara iz Donjecka. U Tursku odlazi i Sloga te Tuzla City. Gdje će Zvijezda 09, ne zna se, ali klub iz Semberije poručuje kako se još ne miri sa selidbom iz lige. Niz igrača Zvijezda je otpustila, a pojačanja traži u Srbiji te u Africi.

Stigla pojačanja

GOŠK, Široki i Posušje također su startali i pojačali se, a Široki i Posušje imenovali nove trenere - Denisa Ćorića i Dinu Skendera. Široki i GOŠK odigrali su prvi pripremni ogled (1:0 za Široki). U subotu će se susresti Široki i Posušje. Sva tri ova kluba pripreme će uglavnom obaviti kući, s tim da će GOŠK dio priprema obaviti u Zadru i tamo igrati prijateljske utakmice. Potom će GOŠK u Gabeli igrati na 34. Ankovićevu memorijalu.

Igman će pripreme obaviti u Hercegovini. Klub iz Konjica napustio je Petar Bojo (Voska Sport – Ohrid), a došli su Beća (Željezničar) te Filip Brekalo (Zrinjski, raniji igrač Širokog Brijega, imenjak i prezimenjak drugog Brekala, koji je u Mostar stigao iz Dinama)...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije