Što se krije iza reakcija stranaka iz Sarajeva na izjave predsjednika HDZ-a Hrvatske i deklaraciju HNS-a

Sarajevo otužbama želi isprovocirati Čovića da odustane kako bi ga proglasili krivcem za propast uspostave vlasti

LEUT
Foto: SARAJEVO JE UVIJEK SKLANJALO HRVATSKE NEISTOMIŠLJENIKE
01.03.2015.
u 13:11

- Kada se ne može riješiti dogovorima, kada Čović ne popušta, onda se mora primIjeniti koncept pritiska, kazao nam je naš izvor otkrivajući detalje zbog čega je i predsjednik HDZ-a Hrvatske Tomislav Karamarko postao meta oštrih kritika nekoliko političkih stranaka iz BiH koje ga optužuju za ratnohuškačke izjave, nasrtaj na suverenitet BiH i potporu nastojanjima da se ta zemlja do kraja podijeli po nacionalnim osnovama. Cilj optužbi na račun Karamarkovih izjava je isprovocirati Čovića da odustane od pregovora danas u Predsjedništvu BiH, kako bi ga se označilo krivcem za propast uspostave vlasti. Proteklih mjeseci i dana vješto su se montirale razne optužbe, od slučaja Čaušević pa do ratne prošlosti koja se ponovno povezivala s Draganom Čovićem. Izvlače se dokumneti s velikim upitnicima, ali s jasnom nakanom. Natjerati Čovića da popusti. U tom kontekstu je dogovorena reakcija i na izjave Tomislava Karamarka. Izazavane su, kako doznajemo, prethodno pripremljenim dogovorom da se ovaj put optuži predstavnike HDZ-a Hrvatske i uvuče u unutarnji sukob u BiH jer se znalo kako će se na zasjednanju HNS-a čuti poruka Tomislava Karamarka. Bivši pripadnici AID-a, koji su i danas infiltrirani u dijelu bošnjačkih političkih struktura, su ovakav scenarij izrežirali odmah nakon nedavne godišnjice HDZ-a u Hrvatskoj na kojoj se obratio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Govorio je o stanju u BiH i potrebama promjene Ustava kako bi Hrvati bili jednakopravni. Naš izvor nam je kazao kako je u Sarajevu na sastanku jasno rečeno: osudom izjava Karamarka i deklaracije HNS-a oslabiti Čovićevu pregovaračku poziciju. U deklaraciji HNS-a predložena je nova međunarodna konferencija u BiH te promjena Ustava koji će kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda. Kada se iščita usvojena deklaracija, vidi se kako je to sadržaj izjava koje je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kontinuirano ponavljao i iznosio u javnosti, posebice tijekom posljednjeg četverogodišnjeg razdoblja kada je vladala platformaška vlast. Sarajevski bošnjački krugovi smatraju kako Hrvatima treba dati manje nego što im sukladno izbornim rezultatima pripada. Stoga je jedini put do toga zaustaviti Čovića. Optužbe kriminalaca, kakv je Čaušević, koje se dozirano prenose u javnosti ni u jednoj normalnoj državi ne bi se smjele uzeti za ozbiljno. Čovjek koji je optužen za najveći poslijeratni kriminal bez ikakvih dokaza optužuje člana Predsjedništva BiH, a da i sam nije prvo optužen za ono zbog čega je bio u zatvoru. Postigao je nagodbu s Tužiteljstvom i pušten je na slobodu, u zamjenu iskaza koji će služiti kao ucjene. Kada se analiziraju i osude i sarajevskih stranka na Karamarkovu izjavu, vidljivo je kako se ni jedna ne odnosi na sadržaj njegove poruke. Zaboravlja se kako Hrvatska ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima u BiH. Uostalom, na to su podsjećali i drugi predsatavnici Hrvatske. 
Prema našim saznanjima, pripremljene su i nove rekacije iz Sarajeva. Čekaju se posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njene izjave. Tomislav Karamarko je u svom pismu,koje je pročitano na 6. zasjedanju HNS-a, u subotu u Mostaru poručio kako se BiH može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima. Pozvao je legitimne političke predstavnike sva tri konstitutivna naroda u BiH da konačno obave ozbiljne razgovore o održivom ustavnopravnom uređenju BiH kao višenacionalne države tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije