Sead Lisak

Samo zajednički možemo polučiti rezultate u borbi protiv korupcije

sead lisak
26.12.2015.
u 10:27

U borbi protiv korupcije ne može nastupati sama Agencija, ovo je zajednički cilj i samo zajednički možemo polučiti rezultate, a pojedinačno samo ad hoc koji ne daju u konačnici ono do čega bismo željeli doći, istaknuo je Lisak

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Sead Lisak je u razgovoru za Fenu kazao da se najvažnije aktivnosti Agencije odnose na implementaciju Strategije za borbu protiv korupcije i Akcijskog plana za njeno provođenje, koja je usvojena u svibnju 2015. godine.

Podsjetio je da je Agencija, zajedno s još 23 institucije, tijekom 2014. ispunila svoju zakonsku obvezu i u siječnju dostavila Vijeću ministara BiH Strategiju na usvajanje.

- U skladu s predviđenim aktivnostima iz Akcijskog plana, Agencija je poduzimala blagovremeno sve ono što je u njenoj nadležnosti. Posebno bi se referirao na one obveze koje proističu iz Reformske agende i iz izvješća o napretku BiH za 2015. godinu, naveo je Lisak.

Dodao je kako u kontinuitetu i blagovremeno ispunjavaju svoje obveze, u skladu s rokovima kakvi su predviđeni u Akcijskom planu.

- Ono što posebno želim istaknuti jeste da u borbi protiv korupcije ne može nastupati sama Agencija, ovo je zajednički cilj i samo zajednički možemo polučiti rezultate, a pojedinačno samo ad hoc koji ne daju u konačnici ono do čega bismo željeli doći, istaknuo je Lisak.

Kazao je i da su implementirali obveze iz Zakona o sukobu interesa, te da su 1. rujna preuzeli određeni broj zaposlenika iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i oni aktivno rade.

- U proteklom razdoblju su održane tri sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje su održane zahvaljujući radu Odjeljenja za sukob interesa. Najavljena je i četvrta sjednica gdje imamo poprilično materijala za raspravu i na toj sjednici, kazao je Lisak.

Dodao je kako rade i na implementaciji Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, te da ispunjavaju sve obveze koje su iz nadležnosti Agencije.

Lisak je podsjetio kako je osnovna zakonska nadležnost Agencije, za razliku od svih drugih agencija i institucija, koordinacija i borba protiv korupcije na svim razinama vlasti u BiH, počevši od općine, županija, entiteta, Brčko Distrikta, do državne razine.

- U proteklom razdoblju smo posjetili zakonodavne i izvršne organe u devet županija, gdje smo razgovarali o njihovoj obvezi vezano za određivanje tijela za borbu protiv korupcije i obvezi izrade strateških dokumenata. Vezano za problematiku uspostave tijela, početkom prosinca smo uputili cirkularno pismo gdje smo na adrese 10 županijskih vlada, vlada Federacije BiH i RS-a te Brčko Distrikta uputili preporuke u vezi s određivanjem tijela za borbu protiv korupcije i preporuke za izradu strateških dokumenata, kaže Lisak.

Istaknuo je kako uvažavaju činjenicu da RS ima strategiju koju je donijela 2013. godine i da ima Povjerenstvo, da Vlada Federacije BiH ima tim za praćenje akcijskog plana, ali misli da bi bilo dobro da i oni preuzmu ove preporuke.

Navodi da su prije nekoliko dana donijeli strateški plan rada Agencije za 2016-2018 godinu, a prije izvjesnog vremena na Povjerenstvu za praćenje rada Agencije bio je program njenog rada za 2016.

- Najkraće, to je izvršavanje zakonskih obveza proisteklih iz Zakona o Agenciji, Zakona o sukobu interesa, Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, a iznad svega to je implementacija predviđenih specifičnih mjera iz Akcijskog plana za provedbu Strategije, kazao je Lisak, najavljujući aktivnosti za narednu godinu. Smatra da je ključni problem s kojim se Agencija susreće problem smještaja.

- Prije nekoliko dana dobili smo obavijest iz Vijeća ministara BiH da je, navodno, na 34. sjednici donesen zaključak po kojem odmah, po staroj odluci, trebamo preseliti u novokupljeni prostor u Istočnom Sarajevu. O tome sam informirao oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Povjerenstvo za izbor i praćenje rada Agencije i Vijeće ministara. Ali, istovremeno, kao legalisti, poduzeli smo sve da se preselimo, navodi Lisak.

Upozorava da, ukoliko Agencija tamo preseli, definitivno dolazi u pitanje provedba Zakona o sukobu interesa, pošto osam ljudi koje su preuzeli ne mogu smjestiti.

- Isto tako, u pitanju je i opća funkcionalnost Agencije, jer ćemo od 33 trenutno zaposlena u Agenciji, moći fizički smjestiti 18 ljudi. Hoće li onih 15 sjediti u hodniku i što ćemo s materijalno-tehničkim sredstvima, to je pitanje, kazao je Lisak, dodajući kako se nada da će do Nove godine i to razriješiti. On je ponovio da prostor u Istočnom Sarajevu nije prikladan po kvadraturi i nije namjenski.

Govoreći o broju zaposlenih u Agenciji, kazao je kako su dostigli operativnost koja zadovoljava izvršavanje osnovnih zakonskih nadležnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije