ČAPLJINA

Sa zgrade Suda otpada fasada, građani u strahu jer rasipa opasni azbest

čapljina
Frano Matić
14.11.2013.
u 09:25

Opasnost od azbestne fasade i natopljenih elektroinstalacija u sudnicama, ništa bolja situacija nije ni u podrumskim prostorijama Suda

Uz sve poslove i probleme s kojima se susreću u svakodnevnim sudskim procesima, djelatnici Općinskog suda Čapljina, koji pokriva područje, ne samo općine Čapljina, već i Stoca, Ravnog, Neuma, u zadnje vrijeme s pravom strahuju i za svoje zdravlje. Razlog su katastrofalno loši prije svega higijenski, a onda i sigurnosni uvjeti za rad u već dotrajaloj zgradi Općinskog suda koja je obložena pločama od opasnog i kancerogenog azbesta. Upravo se te ploče s opasnim azbestom u zadnje vrijeme osipaju i padaju s fasade zgrade Općinskog suda oko koje su inače i dvije osnovne te srednja škola, kao i pošta i brojne stambene zgrade.

Opasnost po zdravlje

Stoga iz Općinskog suda Čapljina upozoravaju na sve moguće opasnosti po zdravlje, kako djelatnika ove institucije, tako i same građane, a koje sa sobom nosi taj azbestni materijal koji i jeste posebno opasan kada se ovako lomi i rasipa. “Nažalost, zgrada je baš u lošem stanju pa često radimo u skoro neljudskim uvjetima, a što je posljedica tog neulaganja u održavanje samog objekta. U nekoliko sudnica od kiše koju propuštaju zidovi i stropovi već su natopljene elektroinstalacije. U takvim uvjetima i prostorijama rade naši suci koji su tako i često u opasnosti da ih zadesi strujni udar. Već smo radili nekoliko procjena sudskog vještaka o toj dotrajaloj fasadi na zgradi koja se evo vidite i osipa i pada na zemlju, a čini je taj azbestni materijal. Na zgradi su i mnogi otvori u jako lošem stanju i bilo je situacija da padnu u dvorište te je sreća da nitko nije stradao od prolaznika ili djece iz obližnjih škola - govori nam Zdenka Filipović, predsjednica Općinskog suda Čapljina, dok obilazimo neke od sudskih prostorija u kojima je pravo umijeće raditi cijelo radno vrijeme.

Upitna sigurnost

Uz opasnost od te azbestne fasade i natopljenih elektroinstalacija u sudnicama ništa bolja situacija nije ni u podrumskim prostorijama Suda gdje je smještena vrijedna arhiva i drugi materijal. U to smo se i uvjerili, a pravi je kaos s vodovodnim i kanalizacijskim instalacijama u jednoj od podrumskih prostorija u koju se ne može ni zakoračiti, a koju djelatnici Suda već godinama nazivaju “zarazno” odjeljenje.

“Ovo je živi izvor zaraza i tijekom svake kiše voda i kanalizacija izbijaju iz poda i plave nam prostorije po kojima se nekada ne može ni u čizmama hodati - ističe predsjednica Općinskog suda Čapljina i dodaje kako je o ovim problemima izvještavala sve nadležne institucije u BiH, ali do danas nije bilo nikakvih reakcija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije