RESTORAN U PARLAMENTU

Ručak, piće i desert plate manje od 10 KM

parlament
Foto: Zoran Grizelj
19.01.2014.
u 10:31

Službenici nemaju potrebu jesti na bilo kojem drugom mjestu osim restorana koji se nalazi u Parlamentu Federacije BiH

Vijesti o Parlamentu i zastupnicima, Domu naroda i izaslanicima uglavnom se odnose na visoke plaće, žestoke i uvredljive rasprave na sjednicama, a ponekad i na analize koliko se čega pojede i popije u restoranu koji se nalazi uz Parlament. U ovoj priči ćemo analizirati ovo zadnje spomenuto. Tijekom zadnjeg posjeta federalnom Parlamentu, dio vremena smo posvetili i restoranu u kojem zastupnici, odnosno, izaslanici, te službenici Parlamenta doručkuju i ručaju, piju kave i održavaju kratke sastanke. Kao i sve ostalo što se veže uz Parlament, očekivalo bi se kako ćemo i u restoranu naići na luksuzno opremljenu lokaciju. Ali to ni izbliza nije tako.

Restoran kao kantina

Restoran u Parlamentu se ne razlikuje puno od obične kantine pristojno uređenog Studentskog doma kakav je npr. onaj Sveučilišta u Mostaru. Kada smo u jutarnjim satima prvi put ušli u restoran, nekoliko stvari odmah upada u oči. Svi koji sjede čitaju neke novine. Većina ih puši cigarete, tako da je prostorija iznimno zadimljena. Također, konobari nose samo pite i kave, kao da ništa drugo ne postoji na ponudi. I tako je sve do početka sjednice. Ako niste ranije došli, teško ćete naći stol gdje možete sjesti, eventualno se nekome možete pridružiti. Početak sjednice i približavanje vremena za ručak donosi nešto drugačiju sliku. Gledajući dnevnu ponudu na jelovniku, možete zaključiti kako se u Parlamentu dobro jede. Blago rečeno! Ponuda od desetak predjela i petnaestak glavnih jela dovoljna je za sve da mogu izabrati nešto po svome ukusu. Tu su i deserti, a cijene su manje nego u klasičnim restoranima ili ugostiteljskim objektima koji nude gotova jela svaki dan.

Razlike u cijeni

Tako ćete obrok s juhom, nekim glavnim jelom, pićem i desertom platiti desetak maraka dok bi isto to u restoranu koštalo oko dvadeset maraka. Također, barem sudeći po onome što je ekipa Večernjeg lista probala tijekom boravka u federalnom Parlamentu, hrana se ne razlikuje od one u klasičnim restoranima. Razlike nema u kvaliteti hrane, ali ima u cijeni. I nije razlika samo u cijeni hrane. I piće je znatno jeftinije nego u sarajevskim kafićima. Tako smo jedno strano pivo koje se nalazi u ponudi restorana u Parlamentu Federacije BiH platili 2,5 marke, dok smo to isto pivo kasnije u jednog kafiću u Sarajevu platili 4 marke. Slična je stvar i s ostalim napitcima. Treba spomenuti i poslugu koja ulaže puno truda kako bi bila na visokoj razini i stigla obaviti sve zadatke. Iako restoran federalnog Parlamenta nije mjesto gdje se mogu održavati neki vrhunski događaji i veliki prijemi, može se reći kako on jako dobro služi svojoj svrsi.

U razgovorima sa službenicima koji su zaposleni u administraciji federalnog Parlamenta rečeno nam je kako nemaju potrebu jesti na bilo kojem drugom mjesto osim spomenutog restorana. - Hrana je često ukusnija od one iz restorana, a cijene se ne mogu usporediti. Ipak, naš restoran se ne razlikuje puno od bilo kojeg drugog u drugim institucijama ili javnim tvrtkama - zaključili su naši sugovornici.

Ipak, građanima i dalje neće u prvom planu priče o zastupnicima biti tema hrane nego plaća zastupnika i izaslanika. Razlika između plaće običnog radnika i zastupnika je znatno veća od razlike cijene hrane u restoranu Parlamenta i običnog restorana u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Bihaću...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije