REFORME

RS najavio rezove u administraciji, u FBiH to nitko ne spominje

Administracija
23.08.2014.
u 10:22

Je li Igor Radojičić najavio otvaranje “pandorine kutije”?

Prva mjera nakon izbora trebala bi biti reorganizacija same Vlade, rekao je Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS. Precizirao je da se u prvim mjesecima rada treba reorganizirati postojeći, dijelom nametnuti, sustav od 16 ministarstava tako da se više pozornosti stavi na pojedina ministarstva koja se bave gospodarstvom i ekonomijom kako bi se pozornost stavila na stvaranje boljeg poslovnog ambijenta.

Sve po fazama

U drugoj fazi, dodao je Radojičić, potrebno je izvršiti racionalizaciju i smanjiti javnu potrošnju u oblastima zdravstva, prosvjete i administracije, ali ne kroz smanjenje plaća, precizirajući da smanjenje plaća i mirovina nisu u planu, jer bi to samo dovelo do recesije. I dok u Republici Srpskoj razmišljaju o smanjenju administracije i troškova koje proizvodi državni aparat, u Federaciji još nitko i ne spominje ovu opciju. Paltformaška vlast je u zadnje tri godine zaposlila na stotine kadrova, a smisao ovakvog djelovanja se još uvijek traži. Sigurno je kako Federacija ne treba povećavati broj zaposlenih u Federaciji BiH nego se on mora drastično smanjiti. Aktualne federalne vlasti samo su se ovaj tjedan zadužile za više od 100 milijuna maraka kako bi zakrpili rupe u proračunu, a sigurno je kako će dio toga novca otići i na plaće službenicima u administraciji. Građani Federacije s razlogom mogu biti zabrinuti zbog ovakvog ponašanja federalnih vlasti, a oni koji dođu na dužnosti nakon listopadskih izbora sigurno će se morati pozabaviti ovim problemom jer ovakvo stanje više nije održivo.

Pitanje kadrova

Osim što je Radojičić jučer otvorio temu smanjenja administracije i reforme Vlade RS-a, on je jučer govorio i o kandidatima za pojedine dužnosti nakon izbora. Odgovarajući na pitanje o imenima kandidata za budućeg predsjednika Vlade RS, rekao je da SNSD može ponuditi premijera, ali da u koaliciji SNSD-DNS-SP još nije bilo govora o imenima i raspodjeli resora. “Imamo koalicijski sporazum oko pojedinačnih kandidata za predsjednika RS i za člana Predsjedništva BiH i imamo dogovor da nakon izbora, u zavisnosti od rezultata izbora, nastavimo raditi dalje. Apsolutno se nismo fokusirali na to što će kome pripasti, dok se oporbene stranke svađaju oko fotelja”, naveo je Radojičić izrazivši uvjerenje da će koalicija SNSD-SDS-SP ostvariti povijesni rezultat - treću pobjedu zaredom. Rekao je da je preduvjetv za reforme koje se moraju provesti nakon izbora čvrsta i stabilna skupštinska većina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije