Oliver Soldo, ministar branitelja HNŽ-a:

Registar korisnika prava treba objaviti, ali zakon to ne dopušta

06.07.2017.
u 14:00

Zastupnik u Skupštini HNŽ-a Zijat Mušić već dulje vrijeme na sjednicama Skupštine HNŽ-a traži da se objave imena branitelja iz registra korisnika prava. Taj zahtjev pretvorio se u problem, a Mušić je čak tražio da se to pitanje uvrsti u dnevni red te se žalio kako nije dobio odgovor na postavljeno zastupničko pitanje. U razgovoru s ministrom branitelja HNŽ-a Oliverom Soldom rečeno nam je kako će Mušić uskoro dobiti odgovor, ali ne onaj koji je priželjkivao.

Poštovati zakon

- Mi već mjesecima vodimo raspravu oko toga pitanja. Zastupnik Mušić dobio je odgovor kako ne možemo objaviti te podatke jer nam je to zabranila Agencija za zaštitu osobnih podataka. Jasno su nam rekli kako bi objava tih podataka značila kršenje važećih zakona. Očito je kako spomenuti zastupnik ne prihvaća takav stav, rekao je jučer za Večernji list ministar Soldo. Upravo će on ovih dana zastupniku Mušiću poslati sve odgovore koje je dobio od nadležnih agencije kada je u pitanju objava imena iz registra korisnika braniteljskih prava. - Moj osobni stav je da te podatke treba objaviti, ali zakon mi to ne dopušta. S druge strane, ne pada mi na pamet kršiti zakon jer netko to želi. Zakon će se poštovati. Zastupnik Mušić može kao obični građanin tražiti te podatke, a onda, opet sukladno zakonu, donijet ćemo rješenje može li on te podatke dobiti, objasnio nam je ministar Soldo. Inače, u registru korisnika braniteljskih prava nalaze se imena oko 10.000 osoba. Svi oni su već godinama ulazili u sustav i koristili prava koja im zakon jamči. Oni koji traže da se imena korisnika prava objave, svoje zahtjeve pravdaju tim da možda među 10.000 imena ima onih koji ne bi trebali biti u registru. Ali, ako se registar objavi, svi podaci i o bolestima tih ljudi bit će dostupni javnosti. - Zamislite sada da cijeli Mostar priča kako je jedna osoba dobila pomoć od, primjerice, 500 maraka jer boluje od karcinoma. Mislim da nema razloga da se baš takvi podaci puštaju u javnost. Ili da se vidi koje proteze koriste pojedini korisnici prava. Ipak je riječ o osjetljivim podacima koji ne bi trebali biti poznati široj javnosti, ističu naši sugovornici.

Prava i sredstva

Inače, branitelji u HNŽ-u imaju ukupno 17 dopunskih prava. Od njih je aktivno između osam i jedanaest, a na ta prava Vlada HNŽ-a godišnje potroši 1,5 milijuna maraka. - To su aktivna prava. Pasivna su ona koja kažu kako, primjerice, djeca branitelja i stradalnika imaju pogodnosti prilikom upisa na fakultete ili prilikom zapošljavanja. Aktivna prava su ona koja koriste osobno branitelji, kao što su topličko liječenje ili kupnja proteza i sl. Ispunjavamo gotovo 100 posto svoga programa svake godine i nastavit ćemo raditi tako i u budućnosti. Ova Vlada ima razumijevanja za braniteljsku populaciju, što se vidi iz činjenice kako je iznos za branitelje i njihova prava ove godine povećan za 300.000 KM. Stvaranjem sukoba oko objave imena korisnika braniteljskih prava žele se sakriti pozitivni pomaci i stvoriti sliku kako se problemi samo gomilaju. To ne odgovara stanju na terenu, zaključio je ministar Soldo u izjavi za Večernji list. Za očekivati je kako će zastupnik Mušić i dalje tražiti da se objave imena iz registra korisnika dopunskih prava za branitelje. Ipak, iako je on dio zakonodavne vlasti u županiji, morat će poštovati zakone ove zemlje i naći drugi način za provjeriti ima li u tom registru onih koji ne bi trebali biti zajedno s istinskim stradalnicima u prošlom ratu. Ministar Soldo je poručio kako će se samo držati zakona. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije