Dom naroda danas odlučuje o preostalom nedostajućem sucu Ustavnog suda FBiH

Različita tumačenja o nacionalnoj pripadnosti, ali i načinu izbora kandidata

02.11.2022.
u 09:18

Izvanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koja je prekinuta 19. listopada zbog nedostatka kvoruma, bit će nastavljena danas novim pokušajem izbora nedostajućeg suca Ustavnog suda FBiH.

Politički problem
Dom naroda ranije je prihvatio prijedlog predsjednika FBiH za imenovanje troje od četvero nedostajućih sudaca, ali pitanje imenovanja četvrtog suca ostalo je upitno. Kao što je poznato, dopredsjednici entiteta - Melika Mahmutbegović iz SDA i Milan Dunović iz DF-a - bili su protiv Čavarina početnog prijedloga da za četvrtog suca bude imenovan Dubravko Čampara kao pripadnik ostalih. Suci čije je imenovanje potvrdio Dom naroda su Ajša Softić (Bošnjakinja), Mirko Milićević (Hrvat) i Branimir Orašanin (Srbin). Današnji datum ujedno je i krajnji rok koji je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt dao federalnim vlastima da okončaju proces izbora sudaca Ustavnog suda. Naravno, i tu postoji jasan politički problem zbog kojeg četvrti sudac nije imenovan. Kako nije precizno definirana njegova nacionalna pripadnost, jedan broj izaslanika u Domu naroda nije vidio ništa sporno da on bude iz reda ostalih, a drugi su smatrali kako isključivo treba biti izabran Bošnjak, opravdavajući taj stav potrebom održavanja dosadašnje ravnoteže u Ustavnom sudu FBiH. Jedini kandidat iz reda ostalih bio je Dubravko Čampara, međutim, on se nakon ove sjednice odlučio povući iz kandidature za suce Ustavnog suda FBiH. Čampara je pismeno o povlačenju iz kandidature obavijestio predsjedatelja Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića. Ustavni sud FBiH trenutačno ima osam sudaca i trenutačno nedostaje jedan te će se glasovati o njemu po Schmidtovim amandmanima. U prvom dijelu sjednice Doma naroda imenovanje četvrtog suca izazvalo je dulju raspravu u kojoj su iznesena različita mišljenja o tome kako se treba birati taj sudac.

Upute OHR-a
Dnevnim redom ove izvanredne sjednice bilo je predviđeno da on bude imenovan s kandidacijskih lista dostavljenih iz Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH iz 2019. i 2021. godine jer su bila dva različita natječaja. Ako se iscrpi lista iz 2019. godine, prelazi se na onu iz 2021. godine dok se ne dođe do osobe koja bude imala najveći broj glasova, jedno je od tumačenja. Time bi se prvi put primijenila odluka o izmjenama Ustava Federacije BiH koju je 2. listopada nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Navedene izmjene predviđaju da, ako predsjednik Federacije BiH ne predloži suce, većina prisutnih u Domu naroda glasuje o potvrđivanju najviše rangiranog kandidata s liste koju je dostavio VSTV BiH. Predsjednik Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak stava je da bi četvrtog suca trebao imenovati Dom naroda s kandidacijske liste VSTV-a i da bi to trebao biti Bošnjak iz skupine najbolje ocijenjenih. Klub Hrvata, pak, smatra da se četvrti sudac treba izabrati po tumačenju OHR-a, amandmana visokog predstavnika, a to podrazumijeva da treba glasovati počevši od liste iz 2019. godine, zatim 2021. godine pa dok se ne izabere najuspješniji kandidat po broju glasova.

- Ako nitko ne dobije potreban broj glasova, raspisat će se novi natječaj. Mi smo stava da se izaslanici trebaju izjasniti prema uputama OHR-a i VSTV-a - kazao je predsjednik Kluba Hrvata Ivo Tadić.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?