Lideri stranaka još uvijek razgovaraju o presudi "Sejdić - Finci"

Razgovori još traju, ali do kompromisa i dogovora sve je teže

'mostar...sestorka...hdz bih...sulejman tihic'
Foto: ''
20.11.2013.
u 10:23

Više razgovora imali su lideri iz BiH s europskim predstavnicima

Provedba presude u slučaju ‘Sejdić - Finci’ izgleda još neće biti riješena. Europski predstavnici i stručnjaci i dalje obavljaju razgovore s liderima stranaka u BiH, posebice sa strankama iz FBiH. Kako doznajemo, pojedini lideri imali su proteklih dana i međusobne susrete u Sarajevu, te razgovore kako bi pokušali približiti stavove oko prihvatljivog modela kojim bi se riješila presuda.

Bošnjačke stranke

“Nema novih ponuda. Postoje raniji kompromisi koje smo napravili još dok je bio Izetbegović, o čemu postoji suglasnost i Lagumdžije i Radončića”, kazao je novinarima jučer u Sarajevu predsjednik SDA Sulejman Tihić. Prema njegovim riječima, jako je teško istodobno voditi postupak provedbe presude Suda u Strasbourgu i rješavati pitanje ravnopravnosti samo jednog naroda. “Ta dva pitanja treba odvojiti, i to ne samo rješavanje pitanja hrvatskog, nego i bošnjačkog i srpskog naroda”, kazao je Tihić. “Tijekom posljednjih nekoliko dana imali smo intenzivne bilateralne razgovore, izravno i telefonski, s čelnicima ključnih stranaka koje sudjeluju u pregovorima o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić - Finci’, rekao je jučer lider SDP-a Zlatko Lagumdžija. - Pozicija je jasna, ako postoji dovoljno političke odgovornosti, može se postići dogovor na tragu onoga što su predstavnici Europske komisije definirali kao vrstu zajedničkog imenitelja između svih sudionika. Istodobno, stručnjaci iz Europske komisije na sve načine pokušavaju s liderima doći do kompromisa kako bi se postigao dogovor. Ali za sada bez pomaka. Kako doznajemo, razgovori nisu doveli do novih i konkretnih približavanja, nego su u nekim dijelovima neki lideri i udaljeniji u stavovima.

Traži se “krivac”

Bošnjačke političke stranke nisu suglasne koji je to model najbolji i prihvatljiv. Pored toga pokušava se tražiti krivac na kojeg bi se i ovaj put svalio teret neuspjeha pregovora i nenapretka prema Europskoj uniji. Pojedini bošnjački političari pokušavaju skrenuti pozornost na hrvatske stranke kako su oni ti koji ne prihvaćaju ponuđeno. Hrvate se i ranije optuživalo, iako je u stvarnosti bilo potpuno drugačije i bili su upravo oni koji su nudili rješenja. Hrvatske stranke su svoje prijedloge iznijele, jasne su u stavovima i ne odustaju od principa koji zagovaraju, a to je da jedan narod drugom ne može birati člana Predsjedništva BiH. Ako razgovori u ovoj rundi ne uspiju, neizvjesno je hoće li i kada ponovno biti nastavljeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije