Deklasificirano pismo koje je bivši prvi čovjek SAD-a Nixon uputio Clintonu

Rat u Bosni bit će 'vrtna zabava' ako izbije sukob u Ukrajini

24.07.2023.
u 16:14

Mjesec dana prije nego što je umro u travnju 1994., bivši predsjednik Richard Nixon napisao je pismo tadašnjem predsjedniku Billu Clintonu nudeći ono što je Clinton kasnije nazvao "mudrim savjetom, posebno u vezi s Rusijom", upozoravajući da bi rat u BiH mogao biti "vrtna zabava" u odnosu na to što bi se moglo dogoditi u Ukrajini, piše Večernji list BiH. Clintonova predsjednička knjižnica sada je deklasificirala sadržaj tog pisma i čini se proročanskim. U pismu na sedam stranica, od 21. ožujka 1994., Nixon je dao izravnu procjenu političke situacije u Rusiji, točno predviđajući da će se odnosi između Moskve i Kijeva pogoršati i da bi netko poput Putina mogao doći na vlast. Nixon, u to vrijeme 81-godišnjak, napisao je pismo nakon što se vratio s dvotjednog putovanja u Rusiju i Ukrajinu.

Dok je bivši predsjednik ozloglašen po odlasku iz Bijele kuće usred skandala 1974. (Watergate), njegova ostavština uključuje to što je bio arhitekt detanta sa Sovjetskim Savezom tijekom hladnog rata. Godine 1972. Nixon je postao prvi američki predsjednik koji je posjetio Moskvu, gdje je sa sovjetskim glavnim tajnikom Leonidom Brežnjevim potpisao ugovor o protubalističkim projektilima i ugovor o ograničenju strateškog naoružanja. Nixon je proveo godine nakon svog predsjedničkog mandata putujući u inozemstvo uime Sjedinjenih Država i nudeći savjete temeljene na desetljećima iskustva kako bi vodio američku politiku u razdoblju nakon hladnog rata. Nixon je smatrao opstanak političke i ekonomske slobode u Rusiji "najvažnijim vanjskopolitičkim pitanjem s kojim će se nacija suočiti do kraja ovog stoljeća." S tim razumijevanjem, rekao je Clintonu da je, na temelju onoga što je vidio u Rusiji, novonastala demokracija pod bivšim ruskim predsjednikom Borisom Jeljcinom u opasnosti.

"Kao jedan od prvih Jeljcinovih pristaša u ovoj zemlji i kao onaj koji mu se nastavlja diviti zbog njegova vodstva u prošlosti, nevoljko sam zaključio da se njegova situacija brzo pogoršala od izbora u prosincu i da su dani njegova neupitnog vodstva Rusije odbrojani", napisao je Nixon. "Ono što je najviše problematično, on više ne može ispunjavati svoje obveze prema vama i drugim zapadnim čelnicima u sveantiameričkom okružju u Dumi i u zemlji."

Nixon je predvidio da će se odnosi između Rusije i Ukrajine prekinuti. Situaciju u Ukrajini nazvao je "vrlo eksplozivnom". "Ako se dopusti da izmakne kontroli", rekao je Nixon Clintonu, "činit će se da BiH izgleda kao vrtna zabava." A to je upravo vrijeme kada nema naznake okončanja krvoprolića u BiH, koje je privlačilo najviše pozornosti svijeta u tome trenutku. Bivši predsjednik savjetovao je Clintonu da ojača američko diplomatsko predstavništvo u Kijevu, prepričavajući razgovore s američkim poslovnim ljudima koji su se žalili da veleposlanstvo ima "nedovoljan broj osoblja i da je neadekvatno vođeno". Nixon je također pozvao Clintona da razvije odnose s Jeljcinovim potencijalnim nasljednicima. "Bush je pogriješio što se predugo držao Gorbačova zbog njegova bliskog osobnog odnosa. Morate izbjeći istu pogrešku u svom vrlo dobrom osobnom odnosu s Jeljcinom", napisao je. Nije bio siguran tko će sljedeći doći na vlast. "Još uvijek ne postoji nitko tko je u Jeljcinovoj klasi kao potencijalni vođa u Rusiji", napisao je Nixon. Obavijestio je Clintona da bi nacionalistička i populistička plima u Rusiji mogla proizvesti "vjerodostojnog kandidata za predsjednika" - samo pet godina prije nego što je Putinov ruski nacionalistički režim zavladao. "Rusi su ozbiljni ljudi. Jedan od razloga zašto je Hruščov stavljen na vlast 1964. je taj što su se ponosni Rusi posramili njegovih grubih nestašluka u UN-u i na drugim međunarodnim forumima", napisao je Nixon. Savjetovao je Clintonu da zacrta vlastiti smjer i da ga ne koči njegovo osoblje. Clinton će se u kasnijim godinama rado sjećati Nixonovih savjeta. Nije doživio kako bi vidio da Putin nasljeđuje Jeljcina, ali njegova nova prepiska s Clintonom, s koje je upravo skinuta oznaka tajnosti, pokazuje da ga nimalo ne bi iznenadila današnja Rusija ni rat koji je pokrenula u Ukrajini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?