U znaku europskog proljeća dodijeljena i glavna nagrada 23. Večernjakova pečata

Borjana Krišto Osoba godine u BiH

17.05.2024.
u 21:34

Večernjakov pečat u cijelosti je bio prožet upravo bojama i mirisom europskog proljeća koje je BiH konačno dočekala. Promičući humanizam i izvrsnost s jedne te dijalog i kompromis s druge strane, Večernjakova manifestacija je, kao i prethodnih godina, i simbolički pokazala da je bolja BiH itekako moguća

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto dobitnica je Večernjakova pečata za Osobu godine. Objavio je to na vrhuncu još jedne glamurozne manifestacije, koja je u svom 23. izdanju bila obilježena europskim proljećem BiH, direktor Večernjakova pečata i Večernjeg lista BiH Jozo Pavković.

Prijatelji BiH

Upravo je taj napredak BiH na europskom putu i bio presudan da čelnica Vijeća ministara bude dobitnica glavne nagrade. Najavljujući uručenje Večernjakova pečata, Pavković je podsjetio kako je od Daytona do Bruxellesa dug i težak put za Bosnu i Hercegovinu. - Više desetljeća ovdje se čuva krhki balkanski mir i čeka europsko proljeće. Svih ovih godina to se činilo nemogućim. A onda je, upravo prvoga dana ovoga proljeća, stigla najpozitivnija vijest od završetka rata - donesena je odluka o otvaranju pristupnih pregovora BiH s Europskom unijom. Povijesno da! Brojni su pojedinci udarili europski pečat na stranice budućnosti BiH - kazao je Pavković. Za to su, dodao je, zaslužni, uz naše, i brojni međunarodni dužnosnici. Neki više od drugih. Prije svih čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Hrvatske Andrej Plenković. Ipak, glavnina ove teške zadaće bila je i bit će na domaćim političarima i institucijama. - Da je u ovoj podijeljenoj zemlji s neiskrenim političkim partnerstvom europska budućnost ipak moguća, pokazalo je aktualno Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto, koja je politikom dogovora i kompromisa ispunila ključne uvjete za otvaranje pristupnih pregovora. Bez takvog pristupa i lobiranja BiH ne bi stigla do predvorja Europske unije. Kao poticaj da nas, zajedno s drugim domaćim i međunarodnim dužnosnicima, iz predvorja uvede u europski dom kao punopravnu članicu te velike obitelji, Borjanu Krišto proglašavamo Osobom godine - kazao je Pavković koji je i uručio nagradu. Zahvaljujući na vrijednom priznanju, Krišto je kazala kako su stjecanje kandidacijskog statusa, pozitivno ocijenjen napredak te otvaranje pristupnih pregovora za BiH zasigurno potvrda zajedničkog i predanog rada, ali i dodatni motiv za daljnji rad na preostalim reformama. - Svi zajedno otvorili smo jedno novo poglavlje naše europske budućnosti, međutim, svjesni smo kako je pravi posao tek pred nama. Moramo žurno donositi potrebne odluke koje se tiču i preostalih zakona, a koji, prije svega, opterećuju političke prilike, odnose, ali i funkcioniranje institucija u BiH. Moramo jačati naše međusobno povjerenje i poštovanje te nastaviti davati potporu rješenjima koja će biti isključivo rezultat rada i odluka institucija u BiH. To je put kako bi Bosna i Hercegovina ojačala kao stabilna, prosperitetna i suverena zemlja u krugu EU obitelji. Hvala brojnim prijateljima, kako iz susjedstva tako i iz cijeloga EU-a i njegovih institucija, koji su u ovim važnim procesima za nas bili uz Bosnu i Hercegovinu. Uvjerena sam kako će BiH nastaviti svoj daljnji progres i napredak do ostvarenja konačnog cilja, a to je punopravno članstvo u europskoj obitelji - poručila je s pozornice 23. Večernjakova pečata predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

A ovaj Večernjakov pečat u cijelosti je bio prožet upravo bojama i mirisom europskog proljeća koje je BiH konačno dočekala. Promičući humanizam i izvrsnost s jedne te dijalog i kompromis s druge strane, Večernjakova manifestacija je, kao i prethodnih godina, i simbolički pokazala da je bolja BiH itekako moguća. Suradnja unutar BiH, ali i ove zemlje s Europom i svijetom dobila je snažan vjetar u leđa odlukom o otvaranju pristupnih pregovora. Ta odluka i reforme koje su prije toga provedene u Bosni i Hercegovini pokazale su da su, unatoč snažnom euroskepticizmu, još uvijek mnogo jače sile koje teže europskom zajedništvu, kako unutar Unije tako i u njezinu predvorju. Gdje se, upravo zahvaljujući nedavnoj odluci o početku pristupnih pregovora, nalazi i Bosna i Hercegovina. Čak su i euroskeptici, kojih ima i u BiH, morali priznati da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora u ovoj zemlji pokrenula val nade u svjetliju budućnost. Sigurnosno mirnu i gospodarski prosperitetnu. Jer to je ono što većina pripadnika sva tri konstitutivna naroda želi. Mnogo je pitanja iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti o kojima dijametralno suprotno promišljaju tri bosanskohercegovačke javnosti, ali oko pridruživanja Europskoj uniji postoji rijetko viđeno jedinstvo. Nažalost, taj pozitivni vjetar promjena koje je pokrenula odluka o otvaranju pristupnih pregovora nije dugo potrajao jer ga je nadjačala oluja novih međunacionalnih svađa, uglavnom o prošlosti. Zato je neizmjerno važno da zagovornici Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji budu glasni i uporni. Koliko god bio nesavršen, EU je jedini okvir koji dugoročno BiH može jamčiti stabilnost i napredak. Schumanova ideja o Europi u kojoj bi rat među njezinim narodima bio nezamisliv može se doslovno primijeniti na BiH. U okviru EU-a novi rat među bosanskohercegovačkim narodima uistinu je nezamisliv. Samo to dovoljno je da motivira sve dobronamjerne ljude i organizacije u ovoj zemlji, ali i izvan nje, da snažno guraju europski put BiH.

Poticaj za budućnost

Već sad su na tom putu zlatnim slovima upisana imena hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića, ali i čelnice Europske komisije Ursule von der Leyen i svih drugih europskih dužnosnika koji su snažno zagovarali i na kraju izborili odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Sad više nema natrag i budućnost BiH neupitno je u Europskoj uniji. Kad će se taj cilj ostvariti, teško je prognozirati. Umnogome će to ovisiti o globalnim procesima u samom EU. Ipak, mnogo više ovisi i ovisit će o samim političarima i javnosti u BiH. Ideja europske budućnosti zemlje mora se uporno promovirati unutar BiH kako se ovaj zajednički cilj ne bi izgubio. Borjana Krišto energijom i mudrošću kojima predvodi aktualno Vijeće ministara BiH ulijeva nadu da će se europski put nastaviti i da je otvaranje pristupnih pregovora važan, ali tek jedan korak prema skorom ostvarenju konačnog cilja - članstva BiH u Europskoj uniji. Večernjakov pečat tako je s jedne strane priznanje za ono što je do sada urađeno, a s druge poticaj predsjedateljici Krišto i svim drugim političarima u BiH da nastave s reformama koje će taj cilj učiniti realnim i dostižnim. 

 

Jozo Pavković

Da je u ovoj podijeljenoj zemlji s neiskrenim političkim partnerstvom europska budućnost ipak moguća, pokazalo je aktualno Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto, koja je politikom dogovora i kompromisa ispunila ključne uvjete za otvaranje pristupnih pregovora. Bez takvog pristupa i lobiranja BiH ne bi stigla do predvorja EU

 

Borjana Krišto

Svi zajedno otvorili smo jedno novo poglavlje naše europske budućnosti, međutim, svjesni smo kako je pravi posao tek pred nama. Moramo žurno donositi potrebne odluke koje se tiču i preostalih zakona, a koji, prije svega, opterećuju političke prilike, odnose, ali i funkcioniranje institucija u BiH

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije