Doznajemo detalje dogovora

Radončić novi državni ministar prometa i veza, Hrvatima mjesto u Tuzli

16.11.2015.
u 06:30

Krajem tjedna izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH kako bi se te smjene ministara DF-a i prihvatile, a nakon toga i sjednica Doma naroda

Ovoga bi tjedna predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kako doznajemo, trebao pokrenuti proces razrješenja državnog ministra i zamjenika ministra iz DF-a, piše Večernji list BiH. To su Slavko Matanović, ministar prometa i veza BiH, i Emir Suljagić, zamjenik ministra obrane BiH.

Izvanredne sjednice

Prema našim saznanjima, dogovoreno je da se krajem tjedna sazove izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH kako bi se te smjene prihvatile, a nakon toga i sjednica Doma narod Parlamenta BiH. Iza toga slijedi procedura imenovanja novog ministra i zamjenika koje će predložiti SBB. Novi ministar prometa i veza BiH će biti predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, a ime zamjenika ministra obrane BiH bit će danas predloženo. Moguće su i druge promjene u Vijeću ministara BiH, ali o tome tek slijede razgovori. Predsjednici SDA, SBB-a i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Dragan Čović na sastanku u Mostaru prije nekoliko dana su razgovarali o dinamici realizacije dogovora i ostalim stvarima bitnim za što bolje funkcioniranje vlasti. - Drago mi je što smo uspjeli na sastanku zamoliti Fahrudina Radončića da on bude ministar uime svoje strane u Vijeću ministara BiH. On to u početku nije htio, ali je pristao nakon dužeg razgovora. Znamo koliko je bio koristan kao ministar iz prošlog saziva Vijeća ministara BiH, kazao nam je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH, nakon sastanka s liderima SDA i SBB-a. - Na isti način smo razgovarali oko županija. Uvjeren sam da se i tu može napraviti iskorak. Da se SBB uključi u vlast na županijskim razinama: Sarajevo, Mostar, Tuzla..., kazao je Čović. Prema našim saznanjima, lideri su razgovarali i o prijedlogu da se jedno mjesto u Tuzli osigura za predstavnike hrvatskog naroda kroz ovu novu koaliciju, piše Večernji list BiH. Složili su se kako se mora držati dinamika razgovora i brzo donositi odluke, te provoditi dogovor. Ovaj tjedna predsjednici SBB, HDZ BiH i SDA ponovno će razgovarati. Ovakva jedna koalicija znači krajnju stabilnost za BiH, mišljenja su i politički lideri i brojni politički analitičari.

Ulazak SBB-a u županije

Prema našim saznanjima, SBB bi trebao nakon rekonstrukcije Vijeća ministara BiH ulaziti dogovorenom dinamikom u vlast u županijama, čime bi bio potpuno završen proces zamjene svih ministara DF-a, kao i drugih čelnika na pozicijama. Ako BiH bude išla ovakvom dinamikom, s ovakvim koalicijskim partnerima koji imaju dominantnu većinu da mogu donijeti sve nužne zakone, mogli bismo krajem 2016. ili početkom 2017. dobiti kandidacijski status za EU, što bi bio pravi uspjeh. *

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije