Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Prva sjednica novog Vijeća ministara BiH: O privremenom financiranju, graničnim prijelazima, koridoru Vc

30. prosinca 2019. u 09:06 0 komentara 98 prikaza

Vijeće ministara BiH bi na prvoj sjednici u novom sazivu, koja je zakazana za danas, trebalo razmatrati Prijedlog odluke o privremenom financiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za razdoblje siječanj - ožujak 2020. godine.

Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija ranije je, u izjavi novinarima, izrazio nadu da će Vijeće prije isteka tog roka usvojiti proračun institucija BiH za 2020. godinu i da će se prestati s privremenim financiranjem prije kraja ožujka.

Vijeće ministara BiH trebalo bi razmatrati i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta „Izgradnja graničnog prijelaza Bratunac - Ljubovija“, kao i Informaciju o projektu izgradnje graničnog prijelaza Svilaj, čiji je predlagač Uprava za neizravno oporezivanje BiH.

Tegeltija je najavio da će na sjednici u ponedjeljak biti donesena odluka o izdvajanju dodatnih sredstava Upravi za neizravno oporezivanje za izgradnju graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija. Podsjetio je da je 2017. godine donesena odluka da se izdvoji 11 milijuna KM, te da je poslije, kada je napravljena procjena, utvrđeno da se ne može napraviti taj granični prijelaz bez 14,5 milijuna KM.

Po njegovim riječima, Upravi za neizravno oporezivanje osigurano je 14,5 milijuna KM i „oni odmah mogu započeti s procedurom izbora izvođača i izgradnjom graničnog prijelaza“. Izrazio je nadu da će taj granični prijelaz biti otvoren do kraja naredne godine.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH je najavio da će na sjednici u ponedjeljak biti razmatrani još neki projekti, koji su bili vezani za kreditna sredstva EIB-a, za gradnju Koridora Vc i završetak izgradnje graničnog prijelaza Svilaj.    

Bit će razmatran Nacrt ugovora o financiranju (Koridor Vc - središnji dio: izgradnja dionica autoceste Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan) između BiH i Europske investicijske banke, s Osnovama za zaključivanje navedenog ugovora.

Na sjednici bi trebao biti razmatran i Prijedlog zaključka o imenovanju predstavnika BiH u međunarodnim financijskim institucijama - Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu, Europskoj banci za obnovu i razvoj.

Također, predviđeno je razmatranje prijedloga odluka o imenovanju predsjedatelja, zamjenika predsjedateljai članova Odbora za unutarnju politiku kao i Odbora za ekonomiju Vijeća ministara BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i Zajedničke socioekonomske reforme za razdoblje 2019. - 2022.godine. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.