sarajevo

Proslavljen patron župe Sv. Luke Evanđelista u sarajevskom Novom Gradu

KT
18.10.2021.
u 21:36

Katolička zajednica u sarajevskoj općini Novi Grad proslavila je 18. listopada svoj patron. Misno slavlje u večernjim satima predslavio je mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH uz koncelebraciju šestorice svećenika.

Na početku euharistije nazočnima je dobrodošlicu poželio župnik vlč. Željko Vlajić, koji je svojim je župljanima čestitao njihova zaštitnika, a svim hodočasnicima zazvao Božji blagoslov, piše Nedjelja.ba

Na početku homilije, nadbiskup Vukšić je kazao kako u nizu zazivanja Božjega blagoslova i pobožnog iznošenja svojih zahvala za uspjehe i sretne dane te iznošenju svojih potreba u traženju rješenja za muke i odgovora na dileme, na ovaj blagdan štovatelji Svetoga Luke, i kao župna zajednica i pojedini vjernici, završavaju svoj godišnji vijenac i slijed molitava i već sutra započinju slagati novi.

"Stoga, zajedno s vama, zahvaljujemo Svetomu Luki za sve zagovore, a dragomu Bogu za sve blagoslove kojima nas je dosada obradovao po zagovoru ovoga Isusova apostola te ponizno i s vjerom molimo Božji blagoslov za buduće dane, na svakoga Isusova vjernika i za svakoga čovjeka. Molimo za svoje obraćenje i posvećenje, za slogu i mir, za ostvarenje društvene pravde, za prijateljstvo i razumijevanje, da dijalog bude način rješavanje otvorenih pitanja i problema, za smirivanje sadašnjih napetosti. To su vrednote po kojima se ostvaruje napredak kraljevstva Božjega među ljudima i načini po kojima mi postajemo sredstva za jačanje i širenje istoga kraljevstva Božjega. Molimo osobito za liječnike da, po zagovoru Svetoga Luke, koji je i sam obnašao tu plemenitu službu te ga Crkva časti kao njihova zaštitnika. Neka im dragi Bog svakim blagoslovom i radošću uzvrati za brigu oko bolesnika i za dobrotu i hrabrost koju su pokazali u teškim okolnostima pandemije", zazvao je propovjednik.

Nadbiskup je Vukšić nadalje podsjetio kako je sadržaj Lukina navještaja bila radost Božje ljubavi prema siromasima. "Uz tu ljubav je pristao i s njom se poistovjetio. O njoj je govorio i o njoj je pisao. O tomu je svjedočio i time se dičio. Radi toga da se svi ljudi spase. Za te vrednote je i život položio pa ga Crkva časti i kao mučenika Kristova. I na tragu toga primjera, cijela Kristova crkva danas upućuje molitvu Bogu: 'Da kršćani, koji se tvojim imenom diče, ostanu jedno srce i jedna duša i svi narodi svijeta vide tvoje spasenje'", rekao je mons. Vukšić, poručivši kako danas molimo da nas nasljedovanje primjera svetoga zaštitnika ove župe i pričest Isusovim tijelom i krvlju, koje ćemo primiti, posvete i ojačaju našu vjeru u evanđelje što ga je Crkvi ostavio Sveti Luka. .

Na kraju mise vlč. Željko zahvalio je svima koji su došli na misno slavlje i onima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi župnoga patrona, a član Župnog pastoralnog vijeća Mario Andrić uručio je nadbiskupu Vukšiću prigodan dar. Nakon misnog slavlja župljani su se nastavili družiti uz prigodnu okrjepu.

Kažimo još kako je svetu misu u prijepodnevnim satima slavio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. dr. Slađan Ćosić u koncelebraciji s šest svećenika.

Inače, sarajevska župa Sv. Luke evanđeliste jedina je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja za svoga nebeskog zaštitnika ima ovoga svetca. Utemeljena je neposredno nakon posljednjega rata, 29. travnja 1996. i danas ima oko 1 500 vjernika. U tijeku su radovi na postavljanju fasade koja bi, očekuje se, trebali biti dovršena do Božića ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?