najnovije istraživanje

Prosjek inteligencije stanovnika BiH je 89 i nalaze se na 60. mjestu

04.07.2019.
u 12:42

Stanovnici BiH imaju isti državni IQ kao Jermenija, Irak, Kazahstan, Uzbekistan i Tajland. U najnovijem istraživanju svjetske inteligencije, BiH ima državni prosjek od 89 IQ i dijeli 60. mjesto (od 203 države) s nekoliko zemalja izvan Europe. Na vrhu tabele su Japan, Tajvan i Singapur, s IQ-om od 106 bodova, što je malo ispred Kine (104).

Zbog promjene u metodologiji i nedostataka rezultata iz standardiziranih međunarodnih školskih ispita, iznenadni novi europski prvak je Bjelorusija (102), no odmah za njom slijede očekivane države (Finska, Nizozemska, Njemačka, Estonija i Lihtenštajn) s IQ-om 101. Najoštrija zona tranzicije IQ u Europi je istočni Jadran; počevši od Slovenije (99) do Hrvatske (96), BiH (89), Crne Gore (86) i Albanije (82).

Sjeverna Makedonija ima isti rezultat kao Albanija, dok Srbija ima IQ od 90. Na dnu svjetske IQ tabele nalazi se 14 zemalja, većinom iz Afrike, kojima je nametnut arbitrarni IQ od 60 – što zbog nedostatka rigoroznih podataka, što zbog statističke nestalnosti algoritma na nižoj margini.

U analizi su surađivali najpoznatiji istraživač inteligencije Richard Lin i politički istraživač David Baker s Tehnološkog sveučilišta u Čemnicu, a sve kalkulacije za harmoniziranje podataka raznih izvora zabilježili su u knjizi “The Intelligence of Nations” (London: Ulster Institute for Social Research, 2019.), prenosi Klix. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?