Prometno u klubovima: Zrinjski i Sarajevo dovode "bomba-imena"

08.07.2023.
u 18:33

Dok vruće ljeto lagano prolazi, bh. nogometni klubovi užurbano se pripremaju za novu sezonu. Njih 12 ima različite ciljeve. Četiri prvoplasirana kluba na kraju prošle sezone spremaju se za UEFA-ina natjecanja. Naravno, prvak Zrinjski nekako je najzanimljiviji, ne samo svojim pristašama nego i svima ostalima.

Premijer liga 41.

Mostarci su u pretkolu Lige prvaka izvukli armenskog prvaka Urartu. Prema onome što smo čuli od Luke Juričića, Čitlučanina koji igra za armenskoga doprvaka Pyunik, Urartu nije "neka sila" i Zrinjski je potpuni favorit. No, iz tabora trenera Krunoslava Rendulića dolazi samo oprez, "puše se na hladno". Stara iskustva navode ih na takvo ponašanje, ali i objektivne okolnosti. Zrinjski na pripremama "šiša sve po redu" iako je poražen u prvoj pripremnoj utakmici protiv slovenske Mure. Nakon toga pobijedio je Varaždin (3:1), Posušje (3:1) i Lokomotivu Zg (3:0). Rendulića muče ozljede Jukića, Magdića i, najviše, Jakovljevića.

Zato Mostarci iz dana u dan dovode nove igrače. Stigli su Mato Stanić, Zvonimir Kožulj, Nikola Marić, Ajdin Hrvanović, Dario Čanađija, Tarik Ramić, Petar Mišić, Luka Marin... Ali Zrinjski traži još. Čini se kako nije uspio pokušaj dovođenja bivšeg igrača Milana i Hajduka Stefana Simića pa je doveden Ivo Batarelo (Croatia Zm), koji bi trebao zamijeniti Jakovljevića. Vratio se i Mario Ćuže iz Dinama i potpisao na četiri godine, što je Zrinjski "masno" platio. Lani je u moskovski Torpedo otišao veznjak Igor Savić, no vraća se... Možda u Zrinjski, ali u optjecaju je i Maribor. Oprez u Zrinjskom logičan je ako znamo da na UEFA-inoj rang-ljestvici vrijednosti europskih liga Premijer liga zauzima mizerno 41. mjesto. Ispred nje su i takve "nogometne sile" kao Kazahstan, Lihtenštajn, Moldavija, Latvija, Litva, Azerbajdžan, Kosovo, čak i Armenija, iz koje stiže Urartu, suparnik Zrinjskog. Na rang-ljestvici klubova Zrinjski drži 161. mjesto (8500 bodova) te je bolji od svih ostalih članova Premijer lige BiH, Sarajevo je drugo (187. mjesto, 7000 bodova). Borac se također sprema za Europu. Banjolučani su optimisti, nadaju se da mogu "preskočiti" bečku Austriju i proći dalje u Konferencijskoj ligi. Poraz (0:2) protiv Crvene zvezde nije katastrofa, ali 1:2 protiv nižerazrednog Železničara iz Pančeva ne zvuči baš utješno.

Vijest dana iz Banje Luke jest da je Milorad Dodik Borcu čestitao 97. obljetnicu utemeljenja. Dodik je zimus iz Vladinih fondova "počastio" Borac s 2,000.000 KM pa možda opet prebaci koju "crkavicu". Klub iz Platonove ulice puno je mijenjao sastav svlačionice. Radio je to i zimus (uspješno), a ovaj je put, uz ostala pojačanja, doveo: Kolumbijca Hosea Kortesa, Roslava Barskya (Izraelca iz Ukrajine), ljevokrilnog Zorana Kvržića, reprezentativca BiH (iz Šibenika, 31 g.), Maxa Juraja Ćelića (27, Dinamova škola, igrao u Varaždinu, Gorici, Zagrebu, Interu, Duisburgu, Lvovu, Berou i još nizu klubova). Prema pisanju sarajevskih medija, nitko se nije pojačao bolje i više od kluba s Koševa. Došao je Samir Zeljković (Velež), Amer Beganović (Mura, ranije Sloboda), Elvir Duraković (veliki potencijal, Igman Konjic), iskusni vratar Ivan Čović (Slaven Belupo), još jedan vratar (Lovre Rogić – Šibenik) kojeg je tražio i Zrinjski... Puno igrača napustilo je bordo momčad, ali ne i Mario Vrančić i Ivan Borna Jelić Balta. Oni su produljili ugovore.

Mecena Sarajeva Ismar Mirvić ne štedi novac. Njegova su slabost igrači iz Južne Amerike. Zimus je "pogodio" dovođenjem Brazilca Oliveire, sad je doveo reprezentativca Venezuele Adalberta Peñarandu. On je izjavio da mu je dolazak na Koševo "odskočna daska" za Ligu petice. Uz Venezuelanca Peñarandu, na Koševo je "sletio" i kolumbijski reprezentativac Kevin Viveros iz kluba Carabobo, koji je ranije igrao za Deportivo Cali. Oba Južnoamerikanca potpisala su četverogodišnje ugovore. Željezničar se ponaša puno skromnije od triju ostalih sudionika UEFA-inih natjecanja. Razlog je jasan: momčad s Grbavice grca u dugovima. Samo Poreznoj upravi FBiH Plavi duguju 3,7 milijuna KM, od čega su kamate 1,400.000. Navodno je Željezničar platio nešto duga Poreznoj upravi sredinom lipnja. Momčad s Grbavice priprema se u Srbiji, na Zlatiboru. Sarajlije su u Konferencijskoj ligi dobili za protivnika ne baš atraktivnog, ali svakako, nezgodnog protivnika, bjeloruski Minsk. Grbavicu je napustio dio proljetne momčadi (npr. Clarismario Santos), neki su igrači produljili ugovor (Štilić, Kosorić, Cocalić), došao je Brazilac Allyson (Neretvanac), Al-Jaber (Saudijska Arabija), Dejanović (Velež), vratar Mulalić (Domžale)... Rekli bismo – ništa jako spektakularno, ali možda baš to "upali" jer svi koji su došli željni su dokazivanja.

Drugo ispadanje

Sloboda je proljetos drugi put u svojoj povijesti ispala iz Premijer lige BiH. Prvi put Tuzlaci su "izletjeli iz elite" 2011./2012. pa su se, zahvaljujući tadašnjem čelnom čovjeku kluba Azmiru Husiću i treneru Miroslavu Ćiri Blaževiću, vratili u Premijer ligu u sezoni 2014./2015. godine. Cijelo ljeto na Tušnju se čekalo tko će preuzeti klub – opet Azmir Husić ili Senad Mujkanović. Na kraju, iznenađujuće, ali je pobijedio Mujkanović. Husiću to nije pravo, a za utjehu mu ostaje Tuzla City, čiji je vlasnik. Navodno će Husić "povući" tužbu protiv Slobode, koja mu (opet navodno) duguje 2-3 milijuna KM. Što će biti oko toga, ne zna se, ali zna se da će Mujkanović za trenera imenovati Nusreta Muslimovića. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije