Ugašeno oko 30 posto farmi u BiH

Proizvođači traže da se onemogući stavljanje u promet odmrznutog filea, još traže i kazne

piletina
28.11.2022.
u 21:52

Zbog porasta troškova proizvodnje, koji su u godini dana gotovo udvostručeni, Neđeljko Koković iz Amajlija bio je prinuđen ovoga ljeta zatvoriti svoju malu farmu kokoši nesilica.

Traži se žurna reakcija

- Cijene su strahovito porasle. U tom trenutku i hrana je poskupjela, nisam se mogao snaći, troškovi su bili veliki. Jednostavno su troškovi bili ogromni, morao sam podići neki kredit i hranu kako bih to sve mogao zatvoriti - kazao je. Procjene Udruge peradara su da je do sada ugašeno oko 30% farmi u BiH.

Zbog nezavidne situacije u ovom sektoru zatražena je žurna reakcija nadležnih. Predsjedatelj Koordinacijskog odbora peradara BiH Predrag Miličić kazao je za BHRT da proizvođači nisu mogli izdržati nesklad između visokih cijena inputa i relativno skromnih cijena krajnjih proizvoda. - Imamo značajna odstupanja u potporama u istom ekonomskom prostoru, u nekim županijama u FBiH su iznad marku, u RS su 30 feninga, a nastupamo u istom prostoru - kazao je. Iz Udruge peradara izrazili su nadu da će nadležni riješiti i problem prekomjernog uvoza pilećeg mesa, koji je za 1000 tona veći nego ranijih godina, a posebno uvoz smrznutih filea iz Turske, koji se, umjesto za preradu, prodaju kao svježi proizvod kupcima.

Zahtjevi proizvođača

- Poskupljenje energenata, sirovina i repromaterijala, velika opterećenja od države i 3000 parafiskalnih nameta, problemi radne snage i uvoza peradarskih proizvoda drastično se odražavaju na proizvodnju. Uvoz pilećeg mesa veći je za čak 1000 tona u ovoj godini. Još veći problem predstavlja što se uvoze smrznuti filei iz Turske, čija je starost nepoznata i koji se nezakonito stavljaju u promet nakon što se odmrznu te koriste u prodaji kao svježi proizvodi u prodavaonicama, restoranima i roštiljnicama - kazali su nedavno za Capital iz Koordinacijskog odbora peradara BiH.

Ističu kako trgovci stvaraju nelojalnu konkurenciju domaćoj proizvodnji i dampinškim cijenama. Kazne za ovakve prekršaje su, kažu, minimalne, pa i kada ih inspekcija izrekne, nemaju nikakav učinak.

- Proizvođači traže da se onemogući stavljanje u promet odmrznutog filea i propišu drastične kazne zbog narušavanja zdravlja potrošača, posebice djece, kao i odraslih. Gotovo dvije godine proizvođači konzumnih i rasplodnih jaja, kao i jednodnevnih pilića, traže da nadležne državne i entitetske službe naprave evidencije koje je tražio EU, odnosno popise farmi kokoši u BiH kao osnovni početni uvjet za odobrenje izvoza u zemlje EU-a. Izrazili su i ogorčenost zbog kašnjenja ove aktivnosti te zahtijevaju da se ovaj jednostavan posao žurno završi - dodali su iz Koordinacije. Za kraj su kazali kako je problem i visina poticaja u entitetima i županijama te da bi harmonizacija bila pozitivna za ovaj sektor. Naveli su i kako će cijena struje biti povećana od 1. siječnja 2023. te da se o tome treba voditi računa jer je proizvodnja hrane za domaće stanovništvo prioritet. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?