Poljoprivredna proizvodnja

Proizvođači u Posavini očajni, polja su žedna, a ljetina je prepolovljena

23.08.2017.
u 11:00

Posavski poljoprivrednici nikako s prirodom na “zelenu granu”. Zajednički imenitelj najčešćih problema je voda, ili je ima previše, ili nikako.

Tek je tri godine prošlo od katastrofalnih poplava koje su posavske oranice za nekoliko sati prekrile vodom, uništile stočni fond i cijelu infrastrukturu koja prati proizvodnju.

Posavina se još u cijelosti nije niti oporavila od poplava, a poljoprivrednike ponovno stižu “muke po vodi”, jer ove godine nema je “ni za lijeka”.

Ratari na koljenima

- Već dovoljno tešku situaciju u poljoprivredi još više su opteretili gubici koje ćemo ove godine u sve tri posavske općine imati od dugotrajne suše koju su pratile ekstremno visoke temperature, nerijetko iznad 40 Celzijevih stupnjeva. Polja su žedna, plodovi sparušeni, ljetina više nego prepolovljena. Posavski poljoprivrednici ponovno su bačeni na koljena, tvrdi predsjednik Saveza poljoprivrednika Županije Posavske Vidan Grgić.

Kaže nam da on sam obrađuje oko 150 hektara, od čega pod sojom ima 35 hektara, pod kukuruzom 25 hektara, uljanom repicom 25 hektara, desetak hektara pod ječmom i ostalim kulturama.

– Godina je loša jer se oko 60 posto kreću štete na mojem posjedu, a tako je i kod ostalih, tvrdi Grgić. Najavljene padaline nisu još stigle do Posavine, no ukoliko i stignu već su zakasnile, kaže, jer šteta je već pričinjena.

Bar poticaji na vrijeme

- Dugotrajno sušno razdoblje u spoju s natprosječno visokim temperaturama dodatno će umanjiti očekivani urod kod većine biljne proizvodnje u Posavini. Najteže je kukuruzu, koji je uslijed nedostatka vlage prisiljen na raniju zriobu, što će se svakako negativno odraziti na količinski urod te kulture. Loše stoji i soja, također i duhan, tvrde stručnjaci.

Samo u jednoj, i to najmanjoj općini Županije Posavske, u općini Domaljevac-Šamac, od aktualne suše štete su pričinjene na oko 350 hektara soje i na više od 400 hektara kukuruza, tvrde u općinskoj upravi Domaljevac-Šamac.

Poljoprivrednici su nam potvrdili, urod je više nego prepolovljen, a ako takvo stanje potraje, očekuju i teže posljedice.

- Klipove kukuruza suša je smanjila za četiri puta. Očekivali smo i deset tona po hektaru, a po svemu sudeći, neće biti ni tri tone, kaže poljoprivrednik Slavko Blažanović. Ljetne vrućine i visoke temperature značile su stres i za ukupni stočni fond. Nisu rijetki slučajevi da u peradarskim objektima dnevno kod farmera ugine nekoliko desetaka komada peradi. To je, smatra ugledni posavski peradar Ivo Dominković iz Tolise, veliki financijski udar na posavske farmere, što će dodatno biti uvećano manjim prirastima, odnosno proizvodnjom zbog stresa izazvanog enormnim vrućinama. Kod svih životinja smanjene su proizvodne mogućnosti.

Na sreću, ove godine u poljoprivredi Posavine ipak nije sve crno kao što na prvu izgleda, barem što se federalnih poticaja tiče, zbog kojih su u nekoliko navrata proteklih godina poljoprivrednici, umjesto na oranice, traktorima i mehanizacijom ispred granice Orašje ukazali mjerodavnima da agrar mora imati prioritet. - Ove godine, ističu u Savezu poljoprivrednih proizvođača Županije Posavske, bar tih problema nemamo, federalni poticaji se na vrijeme isplaćuju, no, nažalost, prinosi su mali pa opet izvlačimo deblji kraj - zaključuje Grgić.

Elementarna nepogoda

Poljoprivrednici općine Orašje skupa s predstavnicima Saveza poljoprivrednika Županije Posavske već su održali sastanak s načelnikom općine Orašje Stankom Vincetićem kako bi prezentirali probleme s kojima su susreću. Predložili su proglašenje stanja elementarne nepogode. Kako doznajemo u općinskoj upravi, slijede sastanci i dogovori triju načelnika općina Županije Posavske, Vincetića iz Orašja, Marija Jurkića, načelnika općine Domaljevac-Šamac i Jakova Ivankovića,načelnika Odžaka, a sve kako bi razmijenili informacije i postigli zajednički dogovor o eventualnom proglašenju stanja elementarne nepogode na području triju posavskih općina. A koliki su ukupni gubici zbog aktualne suše u Posavini, za sada je teško govoriti jer štete se još zbrajaju, no jedno je sigurno, donijet će nove minuse u već dobro ispražnjene džepove posavskih poljoprivrednika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije