Odnos BiH - NATO

Program reformi nema tajni, više od 70% EU obveze

07.05.2021.
u 15:35

Javnost, stručna i akademska zajednica, mediji i nevladine organizacije u BiH - svi oni imaju priliku sudjelovati u online konzultacijama o nacrtu dokumenta “Program reformi Bosne i Hercegovine 2021.”, koji je Povjerenstvo za suradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine usvojilo na posljednjoj sjednici, a cilj je uključiti i upoznati sve zainteresirane s onim što institucije BiH rade na putu dijaloga s NATO savezom, piše Večernji list BiH.

Dati stav i mišljenje

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH Josip Brkić u izjavi za Večernji list ističe kako u Programu reformi nema ništa tajno te kako je u njemu 70 posto stvari koje se odnose na europski put Bosne i Hercegovine, naglasivši značaj uključivanja svih onih koji imaju neki stav po tom pitanju.
- Kako bi se nešto našlo na Vijeću ministara, treba proći e-konzultacije, a to je alat za javnu raspravu. Pozvani su svi oni koji misle kako mogu dati svoj stav i mišljenje vezano uz dokument. Nema tu ništa tajno - poručio je Brkić.
Objasnio je kako se nakon procesa online konzultacija razmatraju svi pristigli komentari i mišljenja, a nakon toga se iz forme nacrta prelazi u formu prijedloga Programa reformi koji se onda šalje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. U kontekstu sadržaja dokumenta Brkić je objasnio kako je riječ o popisu reformi koje rade institucije Bosne i Hercegovine, kazavši kako je tu podudarnost iznad 70 posto s reformama koje se tiču puta u Europsku uniju.
Sjednica Povjerenstva o toj temi trebala bi, potvrdio je, biti održana između 25. svibnja i kraja mjeseca.
Brkić je ranije u kontekstu odnosa Bosne i Hercegovine i NATO saveza posebno uputio na vrijednost dijaloga i kompromisa, ali ne samo u ovom pitanju već i kod svih tema koje su od značaja za državu.
Dosadašnji koraci koje je poduzimalo novoformirano Povjerenstvo za suradnju s NATO-om pokazuju kako je napredak moguć ako se radi na temelju naprijed navedenih načela.
Istodobno, značajno je za napomenuti kako se u način rada Povjerenstva prvi put uveo mehanizam isti kao u Vijeću ministara, a to znači kako, uz glasove predsjedatelja, presudnu ulogu imaju glasovi zamjenika predsjedatelja. Sve navedeno ulijeva optimizam kako će ove godine doći do intenzivnije suradnje BiH i NATO saveza, a koja će pak biti plod unutarnjeg dogovora.
Navedeni dokument podnosi se bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Usvajanjem Programa reformi BiH 2021. bit će omogućen kontinuiran rad institucija BiH na utvrđivanju prioriteta u realizaciji obveza Bosne i Hercegovine koje proizlaze iz sudjelovanja BiH u NATO programu “Partnerstvo za mir”. U samom uvodu dokumenta navodi se kako je, polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti, stabilne demokracije, razvoja države i njezinih institucija, Bosna i Hercegovina kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta odredila partnerstvo s NATO-om. Odnosi s NATO-om se, stoji u uvodu, kontinuirano razvijaju kroz razne programe i mehanizme suradnje u kojima sudjeluje BiH.

Poglavlja

Program ima pet poglavlja: Politička i ekonomska pitanja, Obrambena i sigurnosna pitanja, Pitanja resursa, Sigurnosna pitanja te Pravna pitanja. U kontekstu političkih i ekonomskih pitanja definirane su vanjska i sigurnosna politika te unutarnja politika. U potonjem slučaju obrađuju se treme poput ljudskih prava, civilnog društva, zaštite okoliša, borbe protiv terorizma, korupcije i organiziranog kriminala itd.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?