Premije osiguranja - markice

Problema ima, ali je najvažnija sigurnost i pravo na liječenje

dermatologist doctor inspecting woman skin for moles and melanoma
09.09.2015.
u 06:30

U SBŽ postoji pet bolnica i 12 domova zdravlja. Markice pomogle da se ove ustanove ojačaju

Zdravstvene markice u BiH mnogima su posljednjih godina olakšale funkcioniranje i ljudima dale kakvu - takvu sigurnost kada je u pitanju liječenje bolesti, no ima i onih koji nisu zadovoljni svim aspektima premija osiguranja, tzv. markica. Primjerice, Josip Miličević je za Slobodnu Europu kazao kako mu redovito zdravstveno osiguranje u Srednjobosanskoj županiji ne znači mnogo jer svake godine za sebe, suprugu i dijete plati 90 KM, prenosi Večernji list.

Brojne pogodnosti

- Ogorčen sam zbog svih uplata koje se izdvajaju za zdravstvo, a uslugom koju dobivam nisam zadovoljan. Dođem izvaditi nalaze i dva obična nalaza koja ništa ne pokazuju su besplatna, a za nešto malo veće treba nadoplatiti bez obzira što imam osiguranje, kaže Miličević. U Zavodu zdravstvenog osiguranja naglašavaju kako pravo na liječenje imaju svi građani što je samo jedna od pozitivnih stvari markice, a s njima se slaže i Blagica, starija gospođa koja je proteklo razdoblje provela u bolnici. - Lakše je izaći na kraj s nalazima, sa smještajem u bolnici i sličnim stvarima koji muče bolesnike. Ima ljudi koje tijekom cijele godine ništa nije zaboljelo pa mislim da oni najviše negoduju, ali nama koji znamo što znači boraviti više vremena u bolnici, ovakve pogodnosti znače, kaže Blagica.

Skupa participacija

U SBŽ-u ima pet bolnica i 12 domova zdravlja. Nikola Grubešić, ministar zdravstva i socijalne skrbi SBŽ, istaknuo je kako su markice pomogle da se ojačaju zdravstvene ustanove. - Od 2002. do 2009. po osnovi participacije uprihodovan je 6,1 milijun KM, a za šest godina otkad je uvedena markica, uprihodovan je 21 milijun KM. Kada bi se opet uvela participacija, samo bi jedna zdravstvena usluga bila skuplja nego cjelogodišnja premija, kazao je Grubešić. Ipak, bilo je i manjkavosti kada su dva puta plaćana tri iznosa za jednu stavku. - U posljednjih godinu dana imao sam dva pisana prigovora gdje se dogodila naplata koja se nije smjela naplatiti i ta su sredstva vraćena osiguranicima, kazao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?