Zdravstvo

Primjedbe građana odnose se na listu čekanja, korupciju, opremu...

zdravstveni_nnn_bih_21102015
23.10.2015.
u 06:15

Federalni ZZO uvažava stavke na koje su građani dali primjedbu

U ponedjeljak će se u Federaciji BiH održati generalni štrajk upozorenja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Financiranje zdravstva

Među zahtjevima koje je iznio Neovisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu je početak pregovora oko usklađivanja kolektivnog ugovora za oblast zdravstva na prostoru FBiH s tim da to mora završiti u zakonskom roku od 45 dana, zatim prihvaćanje inicijative o dodatnom financiranju zdravstva kroz izdvajanje dijela trošarina na duhan i alkohol, te početak reformi javnog zdravstvenog sustava u skladu s usvojenim principima koji su zacrtani u Reformskoj agendi u dijelu koji se odnosi na zdravstvo. S obzirom da zdravstvenu zaštitu financiraju građani, oni su svjesni teškog stanja u zdravstvu i žele da se to promijeni nabolje, ali za N1 televiziju neki su iznijeli i svoje primjedbe koje se odnose na listu čekanja koju treba smanjiti, a proces ubrzati, korupciju treba iskorijeniti, zastarjelu opremu u nekim ustanovama zamijeniti.

Iskorijeniti korupciju

Zato, mnogi vjeruju kako će uskoro sve stavke ili barem većina biti rađena po planu rada Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. Prema tom dokumentu, što se čekanja tiče, evidenciju o broju pacijenata na listama kontinuirano prati, te će i ubuduće morati pratiti Služba za planiranje i ekonomiku, te će biti potrebno donositi izvješća o pacijentima na listama čekanja. Te liste, ali i praćenje pacijenata obavljat će Služba za medicinsko-farmaceutske poslove u suradnji sa Službom za planiranje i ekonomiku. A osobitu primjedbu građani imaju na korupciju protiv koje je najavljena odlučnija borba te je među najvažnijim operativnim ciljevima upravo prevencija korupcije kroz provedbu niza sveobuhvatno razrađenih aktivnosti zasnovanih na analizi postojećeg stanja u praksi, čemu su zasigurno pridonijeli i građani koji se nisu libili progovoriti o ovom problemu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije