Zastupnički dom BiH

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH skinut s dnevnog reda

Zastupnički dom
11.01.2016.
u 18:33

Prijedlozi zakona skinuti su na zahtjev Ustavnopravnog povjerenstva, koje ih nije danas razmatralo, zbog tehničkih nedostataka jer nisu usklađeni s jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u BiH

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu neće razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji su predlagači zastupnici iz klubova SNSD-a i SDS-a, odlučio je Kolegij ovog doma.

Prijedlozi zakona skinuti su na zahtjev Ustavnopravnog povjerenstva, koje ih nije danas razmatralo, zbog tehničkih nedostataka jer nisu usklađeni s jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u BiH.

Prema Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH, s ciljem jačanja samostalnosti i neovisnosti Ustavnog suda BiH, stranci moraju ustupiti mjesta domaćim sucima. 

Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakonskog rješenja brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcioniranje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava. 

S dnevnog reda sutrašnje sjednice, na zahtjev Ustavnopravnog povjerenstva, skinut je i Prijedlog zakona o korištenju i upravljanju imovinom u svojini BiH čiji su predlagači zastupnici Šemsudin Mehmedović i Zaim Backović, javlja Srna. 

Zastupnički dom razmatrat će sutra u prvom čitanju Prijedlog zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika u BiH kojim je određen podjednak broj neradnih dana tijekom godine za obilježavanje vjerskih praznika za muslimane, pravoslavce, katolike, pripadnike židovske i svih ostalih vjera u BiH, najavljeno je iz parlamenta BiH. 

Zaposleni u svim institucijama, organima, organizacijama, poduzećima i svim drugim oblicima organiziranja za obavljanje djelatnosti i usluga na teritoriju BiH, prema ovom zakonu, trebalo bi da imaju pet plaćenih neradnih dana u vrijeme vjerskih praznika. 

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH u prvom čitanju kojim BiH, kao članica Međunarodne organizacije rada, ovu oblast harmonizira s ratificiranim međunarodnim konvencijma i međunarodnim pravom. 

Ovim zakonom uređuju se međusobna prava i obveze zaposlenih i institucija BiH, odnosno poslodavca u vezi s štrajkom. 

Zastupnički dom razmatrat će i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme u prvom čitanju čiji je cilj poboljšanje zakonskih rješenja i bolje provođenje zakona u korist institucija i gospodarstvenika u oblasti namjenske industrije. 

Pred zastupnicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi čiji je predlagač Vijeće ministara BiH u prvom čitanju, kojim se unapređuju postojeća zakonska rješenja u skladu s načelima efikasne javne uprave. 

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

Pred zastupnicima će se naći i Izvješće za BiH za 2015. godinu, koji je napravila Europska komisija, te Akcijski plan za provođenje Reformske agende na razini Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?