2002. godine

Prije 15 godina BiH dobila 105 glasova za prijem u Vijeće Europe

Vijeće Europe
22.01.2017.
u 16:35

Na današnji dan 2002. godine na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) raspravljalo se i glasovalo da BiH postane punopravni član Vijeća Europe.

Tom prilikom većina predstavnika PSVE bila je suglasna u činjenici da je „stanje u BiH loše, ali se može popraviti samo ako BiH bude primljena u Vijeće Europe“, te je rezultat glasovanja bio 105 "za" i jedan "protiv".

- To je bio preduvjet za konačni prijem BiH u Vijeće Europe koji se dogodio 24. travnja. Od tada, Bosna i Hercegovina je dobila velika prava, ali i obveze. Prije svega, naši parlamentarci su dobili pravo pokretanja inicijativa, sudjelovanja u izradi izvještaja i jednakog utjecaja na sve ono sto se događa u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe kao i parlamentarci drugih država članica - izjavio je za Fenu član itzaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Saša Magazinović.

Također, od prijema BiH u Vijeće Europe „ministar vanjskih poslova je dobio pravo sudjelovanja u radu Komiteta ministara, gdje smo dočekali i svoje predsjedavanje“. 

- BiH se pridružila i Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti. Naša zemlja je dobila pravo da ima suca u Europskom sudu za ljudska prava, a građani su dobili pravo da ostvare svoje pravo ako misle da su narušena njihova ljudska prava i mnogo drugih prava – istaknuo je Magazinović.

S druge strane, ispunjavanjem obveza prema Vijeću Europe, Bosna i Hercegovina ostvarila je veliki napredak.

- Nakon što je Parlamentarna skupština Vijeća Evropa glasovala o našem prijemu, u travnju se izjasnio i Komitet ministara i tada smo službeno primljeni – dodao je Magazinović u izjavi za Fenu.

Važnost glasovanja za prijem BiH u Vijeće Europe, 22. siječnja 2002. godine, bila je, kako je istaknuo izvjestitelj Komiteta za politička pitanja Laszlo Surjan, u tome da se "Bosni i Hercegovini stavi do znanja da su integracije moguće i blizu".  

- Za mene je ovo današnje glasovanje - 105 glasova "za" i jedan "protiv" posebno važno u svjetlu implementacije odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti i nitko poslije toga nema pravo pristati na neeuropska rješenja. Nitko od političara u BiH, a još manje netko tko dolazi uime međunarodne zajednice - rekao je nakon glasovanja tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije