po hitnom postupku

Prihvaćene izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja

Zastupnički dom
20.04.2017.
u 18:48

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentar BiH po hitnom zakonodavnom postupku prihvatili su na današnjoj sjednici izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim se odgađa početak zabrane uzgoja životinja radi proizvodnje krzna od 2018. godine.

Predlagač ovog zakonskog rješenja je zastupnik HDZ-a BiH Predrag Kožul koji je u obrazloženju ovog prijedloga kazao da bi se prema važećem zakonu 2018. godine trebalo zabraniti uzgoj životinja radi proizvodnje krzna, zbog čega će nekoliko tvrtki u BiH morati biti zatvorene, a radnici će ostati bez posla.

Smatra da bi odgodu ove zabrane trebala biti do trenutka kada će država biti u mogućnosti nadoknaditi štetu uzgajivačima, iznoseći podatak da se sveukupna proizvodnja krzna u BiH plasira u izvoz.

Zastupnici su Ustavnopravnom povjerenstvu vratili dopunu Zakona o upravi kojeg je predložio zastupnik SBB Damir Arnaut. Njime se predlaže da se organi uprave koji ne postupe po zahtjevu PSBiH, uključujući odgovore na pitanja zastupnika i izaslanika, novčano kazne od 150 do 500 KM.

U drugom čitanju podržan je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost čime se on usklađuje sa Zakonom o carinskoj politici u BiH u dijelu koji se odnosi na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina pri uvozu robe u carinsko područje BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je izmjene zakona na prijedlog Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje, a plaćanja PDV-a u iznosu od 17 posto bila bi oslobođena roba koja je oslobođena plaćanja carine.

Podržani su i izvještaji o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Pravobraniteljstva te Vijeća nacionalnih manjina za prošlu godinu.

Također, zastupnici su podržali Izvještaj o provođenju prošlogodišnjih lokalnih izbora, a predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Irena Hadžiabdić kazala je da su u izvještaju sadržani glavni aspekti neposrednih i posrednih izbora 2016. godine.

- Tri su osnovne novine bile u prošlogodišnjim izborima i to preporučena dostava glasačkih listića u inozemstvu, zatim pravilno utvrđivanje rezultata omogućilo da drugi dan nakon izbora imamo rezultate s 97 posto biračkih mjesta, a usvojen je i novi nastavni plan za izbornu administraciju - pojasnila je u obraćanju zastupnicima. 

Napomenula je da su promatrači dali generalnu ocjenu da su izbori uglavnom uredno provedeni, a proces glasovanja i prebrojavanja bio je fer i transparentan bez većih kršenja, s izuzetkom u općini Stolac.

Dodala je da su uočeni i problemi na koje je i ranije ukazao SIP, a na otklanjanju njih intenzivno se radi da bi se bolje pripremili za opće izbore 2018. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?