Ledeni val okovao regiju

Preminuo muškarac (50), prva žrtva gripe u RH, epidemija na vratima BiH

04.01.2019.
u 09:00

Razbacano smeće po ulicama, prometni znakovi okrenuti u drugom smjeru, srušena stabla, prevrnuti automobili... epilog je to olujnog nevremena u BiH i susjednoj Hrvatskoj. Snažan vjetar zatvorio je dio autoceste A1 Zagreb - Split - Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje u RH i Paški most, a ograničenja su bila i na Jadranskoj magistrali. Najgore je bilo u Splitu gdje su na zemlji završavale tende, ali i reklamni panoi. Havarija je bila i u BiH, a zbog intenzivnih snježnih oborina i jakog vjetra zabranjen je promet za sva vozila na regionalnoj cesti R-419 Mihalji - Blidinje.

Preporuke liječnika

Situacija nije bolja ni u domovima zdravlja u kojima je hladni val povećao broj pacijenata. Nažalost, u Hrvatskoj je donio i epidemiju gripe od koje je preminuo 50-godišnjak. Radi se o jednom od dvaju najjačih intenziteta gripe u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina. Kako doznajemo, u BiH ima pojedinačnih slučajeva, međutim, još se ne može govoriti o epidemiji. Ipak, oprez je itekako potreban jer je ovakvo vrijeme pogodno za razvoj bolesti. Institut za zdravlje i sigurnost hrane izdao je i posebno upozorenje za pacijente s obzirom na to da se od danas pa do kraja vikenda očekuje značajan pad temperature. - Pravilnim postupkom i pripremom mogu se spriječiti ili bitno smanjiti posljedice koje vremenske pojave (hladnoća) mogu prouzročiti. Zato ozbiljno prihvatite preporuke koje trebate poštovati na temperaturama ispod nula Celzijevih stupnjeva - navodi se u priopćenju iz INZ-a.

Ističe se da izrazito niske temperature predstavljaju velik rizik za zdravlje ljudi. - Naime, niske temperature dovode do sužavanja krvnih žila, a njihovim sužavanjem dolazi do rasta krvnog tlaka. Uslijed rasta krvnog tlaka, već sužene krvne žile kod kroničnih bolesnika mogu dovesti do neželjenih posljedica, a to su moždani ili srčani udar. Kod kroničnih plućnih bolesnika uslijed sužavanja krvnih žila dolazi do pogoršanja njihove osnovne bolesti, kao što su astma te kronična opstruktivna plućna bolest - navodi se u priopćenju. Stalna izloženost niskim temperaturama može različito djelovati na zdravlje, od blagih simptoma do onih ozbiljnih po život i zato se za zimu potrebno pravodobno pripremiti.

- Nepovoljne zimske okolnosti, koje pogoduju razvoju akutnih respiratornih bolesti, nagla su promjena klime s dnevnim oscilacijama temperature kojima se organizam treba prilagoditi, a za to troši i energiju - navode stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Međutim, ako se boravi u zatvorenom prostoru, mora se povesti računa o činjenici da je takav prostor potrebno prozračiti. - U zatvorenom, neprozračenom prostoru lakši je prijenos uzročnika bolesti s jedne osobe na drugu - navodi se. Također, briga za vlastito zdravlje podrazumijeva jačanje imuniteta, prozračivanje prostora, unos svježeg voća i povrća, a ako oni ne sadrže sve dovoljne vitamine i minerale, može ih se nadoknaditi farmaceutskim proizvodima.

Dva litra tekućine

- Preporučuje se izbjegavanje ili ograničavanje izlazaka, posebice u ranim jutarnjim i noćnim satima. Prilikom izlaska preporučuje se zaštititi glavu, ruke i prekriti usta šalom da bi se spriječilo izravno udisanje hladnog zraka. Maloj djeci i bebama posebice je važno utopliti šake i stopala te zaštititi glavu kapom.

Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje, cipele s visokom ili preniskom potpeticom. U organizam treba unositi dovoljnu količinu tekućine, najmanje dva litra dnevno, te izbjegavati alkohol i kofein jer smanjuju podnošenje hladnoće - istaknuto je.

Što se prognoza tiče, danas se u Bosni očekuje slab snijeg, a u Hercegovini je najavljena umjerena oblačnost bez oborina. Jutri će biti od -10 do -4 u Bosni, u Hercegovini do -1. Dnevne temperature u Bosni neće prelaziti 0 stupnjeva, a u Hercegovini 4. U subotu će temperature biti još niže, stoga je važno pridržavati se liječničkih savjeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?