Stolac

Predstavljena četiri pjesnika i njihova djela

18.07.2016.
u 07:45

Za ilindanske svečanosti u Stocu neuobičajena večer, orkanski vjetar povijao je grane golemih platana uz Bregavu, prijeteći svaki tren da neku od njih baci na parkirane automobile.

Neuobičajen ugođaj kao da je htio pojačati značenje čina te potaknuti pjesnike - pisce da ga kojim slovom obilježe. U sklopu programa predstavljene su zbirke pjesama četiriju autora: “Između dva psalma” Marka Boškovića, “Stolačke st(r)anice” Ive Raguža, “Moje će uši rasti” Srećka Marijanovića i “Zadom” čapljinskoga pjesnika Ljube Krmeka. Knjige i autore predstavila je Tina Laco. - Boškovićeva poezija jedna je od najekspresivnijih, u sebi nosi najraznolikije iskustvene naboje, kaže Laco o zbirki “Između dva psalma” i poetskom izričaju Boškovića.

Govoreći o zbirci “Moje će uši rasti” i poeziji Srećka Marijanovića Laco je podcrtala: - Njegova je lirska osoba senzibilna, ali racionalna, kompatibilna, pomalo je sjetan, ali ne rezigniran borac, pritajen je, ali aktivni promatrač.

- Stolačke stanice ili Stolačke stranice, kako se knjiga zove, zapravo su poetska zemljopisno-poetska karta u kojoj pjesnik nema namjeru pisati o prošlosti ili pisati o nekom događaju, nego gotovo paradoksalno opjevavati događajnost, istodobno je pripovijedajući konstatirala Tina Laco predstavljajući “Stolačke st(r)anice” Ive Raguža. - Zbirka “Zadom” je poetska serija zapisa o stalnoj, mučnoj borbi, o zatočenosti i slobodi, kao oduvijek supostojećim fenomenima - primijetila je uz ostalo Laco, predstavljajući zbirku “Zadom” i pjesnički izričaj Ljube Krmeka. Stihove iz zbirki kazivali su mostarski glumci Velimir Pšeničnik Njirić i Kristijan Pandža te Josipa Raguž, učenica iz Stoca. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije