mostar

Predstavljen Program ranog otkrivanja raka dojke u HNŽ-u

25.09.2018.
u 12:18

Program ranog otkrivanja raka dojke 2019.-2022. godine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) predstavljen je u ponedjeljak u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a u Mostaru.

Program je izradilo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, i riječ je o prvom programu koji se planira provoditi u Bosni i Hercegovini, a temelji se na europskim smjernicama za osiguranje kakvoće skrininga i dijagnostike raka dojke.

Obuhvaća sedam zdravstvenih institucija u HNŽ-u, a svaka će žena bez obzira na zdravstveno osiguranje od 14. siječnja 2019. na kućnu adresu dobiti poziv na pregled.

Svi mamografi u županiji uvezani su centralnom platformom koja se nalazi u Zavodu zdravstvenog osiguranja u Mostaru, tako da je mamografski snimak dostupan u bilo kojem dijelu županije.

- Rak dojke je općenito najčešća zloćudna bolest u žena i najveći uzrok smrti od raka u ženskoj populaciji stoga je veoma važno da se otkrije na vrijeme jer je tada izlječiv u 98 posto slučajeva - izjavio je resorni ministar Goran Opsenica na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, cilj programa je otkrivanje raka dojke u početnom stadiju čime se omogućuje smanjenje smrtnosti raka dojke do 31 posto, produljenje života oboljelih i poboljšanje kakvoće njihova života.

- Program treba obuhvatiti sve žene od 45 do 69 godina bez obzira na status zdravstvenog osiguranja, a njih je u našoj županiji preko 32 tisuće. Provedbu programa pratit će povjerenstvo koje čine predstavnici Ministarstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo, Udruge građana "Novi pogled" i tvrtke Medit, koja pruža tehničku podršku projektu - dodao je.

Ministar Opsenica naglasio je važnost odziva te apelirao na sve da se uključe kako bi brojka pregledanih žena bila što veća.

Ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjak kazao je kako Program ranog otkrivanja raka dojke prije svega i u najvećoj mjeri donosi benefit osiguranicama, ali i uštede od oko 850.000 maraka godišnje.

- Osim što je ovaj program na tragu europskih smjernica i na podlozi županijske Strategije o razvoju zdravstva 2017.-2020., on podržava i strateški cilj Zavoda, a to je zadovoljstvo naših osiguranika. Osim što će zdravstvene ustanove uštedjeti samo na materijalu, prema našoj procjeni oko 850.000 maraka godišnje, ovaj će sustav donijeti i brojne benefite za općeniti zdravstveni sustav prije svega za naše osiguranike - kazao je Bošnjak.

Predsjednica Udruge "Novi pogled" i članica povjerenstva za praćenje Programa Maja Memić ocijenila je program iznimno značajnim "jer je poznato kako je rak dojke tihi ubojica žena u svijetu pa i kod nas".

Apelirala je na prevenciju žena, jer samo na taj način, kako je kazala, educirana žena može sačuvati svoje zdravlje.

- Nažalost kod nas još ne postoji odgovornost za vlastito zdravlje i samo udruženim snagama možemo utjecati na podizanje svijesti da bi ovaj program bio uspješno proveden - ustvrdila je Memić.

Tijekom konferencije za novinare Samir Dedović iz tvrtke Medit održao je prezentaciju funkcioniranja platforme putem koje će se provoditi Program ranog otkivanja raka dojke u HNŽ-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?