Kiseljak

Predstavljanje knjige o akademiku Josipu Baću

03.03.2016.
u 07:00

Na Svjetski dan voda 22. ožujka u Sarajevu će, u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti BiH, čiji je istaknuti član bio i akademik Josip Bać, biti predstavljena knjiga o ovom uglednom istraživaču podzemnih voda. Autor knjige o akademiku Baću je Raif Čehajić, novinar i publicist, rodom iz Kaknja, koji trenutačno živi i radi na relaciji Kiseljak - Sarajevo. Među stotinama znanstvenika, istraživača i inovatora koji su u prošlom stoljeću radili u BiH, Čehajić se odlučio pisati o akademiku Baću, inženjeru hidrogeologije, koji je svojim istraživanjima podzemnih voda spasio mnoga mjesta u BiH te dao doprinos iskorištavanju voda, ne samo pitkih već i mineralnih, termalnih i ljekovitih, a samim time i razvoju zdravstvenog turizma te gospodarstva u mnogim krajevima BiH, zemljama regije, ali i u drugim europskim državama.

Pomogao razvitak i napredak

- Iako je znanstvenik europskih razmjera, o njemu je u BiH vrlo malo pisano. Godinu dana nakon njegovu smrti 1986. zbornik njegovih radova objavila je Akademija nauka i umjetnosti BiH i to je uglavnom sve. Smatram da je Bać zadužio mnoge sredine u BiH te mu se u povodu tri desetljeća od njegove smrti želim odužiti skromnom publikacijom s osvrtima i tekstovima o iznimnom znanstveniku, istraživaču, ali i humanistu koji je mnogima ne samo podario vodu koja život znači već i potpomogao njihov razvitak i napredak, kaže Čehajić. Uz činjenicu da je pronalaskom vode Bać od nestanka spasio mnoga naselja, poput Gračanice, ovaj je znanstvenik i istraživač, koji je vodom bio opčinjen od malih nogu, izumio i razvio vlastitu metodu otkrivanja podzemnih voda. Uspijevalo mu je vodu pronaći i u kršu. Pronašao je kaptirana vrela kod Dubrovnika, Mostara, Tomislavgrada, Cazina, Gračanice, Sarajeva, tragao i pronalazio izvorišta pitke i mineralne vode diljem bivše Jugoslavije, potom u Austriji, Njemačkoj, Italiji. No, najveći dio radnog vijeka proveo je u Kiseljaku.

- Značaj akademika Baća u razvoju Kiseljaka i izvorišta mineralne vode, po kojoj je ovo mjesto i dobilo ime, je neprocjenjiv. Analizirajući njegov rad i istraživanja koja je proveo u dva desetljeća života i rada u Kiseljaku, odlučio sam ga pokušati izvući iz zaborava, kaže autor.

Brojna priznanja

Akademik Bać za svoje je radove dobio mnoga priznanja u BiH, RH, Sloveniji, Srbiji, Austriji, Njemačkoj. Svaka sredina koju je radom unaprijedio ovom vrsnom znanstveniku odužila se na svoj način. Kiseljak koji svoj razvitak dobrim dijelom duguje akademiku Baću odao je priznanje nazvavši dio gradskog parka po njemu.

Po mnogima, najljepši dio Kiseljaka, park ispred moderne punionice prirodne mineralne vode i proizvođača bezalkoholnih pića na njezinoj bazi tvrtke “Sarajevski kiseljak”, park u kojemu je smješten i izvor Kiseljaka, nazvan je po akademiku Josipu Baću. A šetnju parkom idealno je upotpuniti čitanjem knjige o životu i radu akademika Baća, u sjenama starih stabala koja ga krase, a pod kojima je istraživao i Josip Bać. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?