Novi zakon

Pravo na izvantjelesnu oplodnju imaju žene do 42. godine starosti

Profimedia
06.05.2017.
u 11:00

Prema nekim procjenama, navodi se i kako bi stanovništvo BiH moglo potpuno nestati između 2500. i 2600. godine. Naime, u BiH se godišnje rode tek 83 bebe na 10.000 stanovnika, a jedan od razloga te porazne činjenice je da je čak 15 posto bračnih parova neplodno.

Većini njih u ostvarenju prava na obitelj trebao bi pomoći Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom koji je u formi nacrta usvojen na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

U nacrtu zakona propisano je kako pravo na biomedicinski potpomognutu oplodnju imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku, odnosno u izvanbračnoj zajednici i u dobi su koja omogućava obavljanje roditeljskih dužnosti, podizanje, odgoj i osposobljavanje djeteta za samostalan život.

Pravo na biomedicinski potpomognutu oplodnju imaju nakon što su provedeni postupci utvrđivanja uzroka neplodnosti ili smanjenja plodnosti te otklanjanje tih uzroka stručnim savjetima, lijekovima ili kirurškim zahvatima. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije