Zavodu za javno zdravstvo

Poznat uzrok trovanja više od 100 osoba iz Tuzlanske županije

03.09.2019.
u 17:54

Epidemija bakterijskog trovnja hranom počela je 28. kolovoza iz općine Srebrenik. Šesti dan kasnije postepeno dobiva svoj epilog. Sumnje su potvrđene. Bakterija salmonela uzrok je masovnog trovanja hranom stanovnika Tuzlanske županije, potvrđeno je u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, javlja N1. 

"Jutros smo dobili službenu potvrdu sa Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla da je u izolatu, odnosno u stolici tri hospitalizirana pacijenta pronađena bakterija salmonela, što je i bila naša sumnja", kazao je Blaško Topalović, epidemilog u Zavodu za javno zdravstvo TŽ.

Podaci ovoga Zavoda su da se više od stotinu osoba otrovalo hranom u Srebreniku. Najviše ih je bilo s područja ove općine ali i iz Gračanice, Gradačca i Tuzle. Neki su pomoć potražili u općinskim domovima zdravlja, a neki na UKC-u u Tuzli. Od dana trovanja pa do danas, na Kliniku za infektivne bolesti javila se ukupno 61 osoba. Od tog broja njih 13 je zadržano na kliničkom liječenju. U bolnici je zadržano petero djece i osam odraslih osoba.

"Trenutno se u Klinici za zarazne boelsti UKC-a nalazi još šest bolesnika s dijagnozom salmoneloze. Tih šest bolesnika je u značajno boljem kliničkom stanju i uskoro će biti otpušteni kući. Od ovih vraćenih, 48 je bilo bolesnika koji su ambulantno pregledani i rehidrirani te upućeni na kućno liječenje" ističe prof.dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije