Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Državna povjerenstva na štetu Hrvata i Srba

Prijedlog o povjerenstvu za rješavanje žalbi u postupku provjeravanja 
ima samo jednoga Hrvata. U dva povjerenstva 7 od 14 članova su Bošnjaci
22. rujna 2015. u 06:15 2 komentara 1401 prikaza
SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Gotovo šest mjeseci nakon oktobarskih opcih izbora Predstavnicki dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je na današnjoj sjednici imenovanje novog saziva Vijeca ministara BiH koje ce naredne cetiri godine pred

Ministar Dragan Mektić sam se zapetljao oko imenovanja raznih povjerenstava u Vijeću ministara. Nedavno je ustvrdio da je sve bilo legalno, a zatim da je krivotvoren njegov potpis oko imenovanja Povjerenstva za izmjenu Zakona o zaštiti tajnih podataka. Najnovija odluka, odnosno prijedlozi koji će se danas naći na sjednici Vijeća ministara već su izazvali reagiranja, kako hrvatskih dužnosnika tako i predstavnika Republike Srpske, donosi Večernji list BiH.

Dodvoravanje

Prema prijedlogu ministra Mektića, koji upadljivo imenuje bošnjačke dužnosnike u različita povjerenstva, tako će biti i s povjerenstvom za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnog provjeravanja. U odluci o dopuni odluke o imenovanju povjerenstva imenuje se i tajnik Ministarstva Sanin Prašović iako u samome povjerenstvu sudjeluju već dva Bošnjaka, dva Srbina i samo jedan Hrvat. Članovi povjerenstva su još dvojica Bošnjaka Muriz Druškić i Samir Rizvo, dvojica Srba Zoran Glušac i Mihajlo Vujović te Hrvat Grenko Arapović. Rad ovoga povjerenstva hrvatski ministri od ranije smatraju spornim. Naime, hrvatski su dužnosnici tvrdili da su prevareni jer je im je ministar Dragan Mektić lažno posvjedočio kako je pukovnik Vujović iz Ministarstva obrane podnio ostavku. Tada se, naime, radilo o jednoj od spletki i pokušaja da se smijeni bivši ravnatelj SIPA-e Goran Zubac. Zanimljivo je, o čemu je pisao i "Večernjak", kako resorna ministrica Marina Pendeš o tome nije bila informirana. Nakon što su se hrvatski dužnosnici poslije usprotivili lažiranju i krivotvorenju donesenih odluka, uslijedile su kaznene prijave i podizanje optužnica.

Samo jedan Hrvat

U drugoj odluci koju je za današnju sjednicu pripremio ministar Mektić je imenovanje Koordinacijskog tima za migracije BiH. Od devet članova toga povjerenstva, više od pola - petero je Bošnjaka: Murveta Džaferović, Izet Nizam, Zijad Srabović, Ruzmira Tihić i Elvir Mraković. Zbog toga su već prosvjedovali iz Republike Srpske.

U to je povjerenstvo Mektić, uz sebe kao Srbina, predložio i Marija Nenadića, te još dvojicu Hrvata Marijana Baotića i Zorana Perkovića. Još spornije od samoga sastava povjerenstava je činjenica da se Mektić uopće ne konzultira s hrvatskim ministrima oko imenovanja dužnosnika u pojedina povjerenstva Vijeća ministara BiH.

  • Deleted user:

    opet kuknjava i samo kuknjava, pa sta vrade ti ministri hrvati, ocigledno je treca liga ministara u prvom timu i nemogu se politički nositi sa Bošnjacima. Kad nema mjesta za jednog Vrankica pored ovog sastava ministara sve je jasno...