Seizmički najaktivnija

Potres razoran kao u Ekvadoru moguć i u Hercegovini

20.04.2016.
u 07:00

Najugroženija područja u BiH, kad je u pitanju seizmička aktivnost, objašnjava Gorušanin, južna su Hercegovina i sjeveroistočna Bosna

Potresi postaju sve češći i zbog toga velika opasnost prijeti čitavom čovječanstvu. Priroda nam svakodnevno pokazuje da je sila kojoj se nemoguće suprotstaviti. Krajnji zapad Latinske Amerike pretrpio je, poslije razornog potresa jačine 7,8 po Richteru u noći između subote i nedjelje, više od 200 naknadnih potresa. Magnitude ovih kasnijih podrhtavanja tla u Ekvadoru kretale su se od 3,5 do 6,1 stupanj po Richterovoj ljestvici. I Japan, u kojem su od petka do nedjelje zabilježena tri jaka potresa, u ponedjeljak je ponovno podrhtavao jačinom od 5,8 stupnjeva po Richteru. Svi ovi udari koji su pogodili Japan i Ekvador mogli bi biti najava “megapotresa”, tvrde znanstvenici.

Kataklizmički potresi

Svakodnevno pomicanje tla nije neuobičajeno, ali stručnjake brine veći broj snažnijih potresa akumuliranih na pacifičkom području u kratkom razdoblju, prenose mediji.

Za tjedan dana bilo ih je nekoliko, jačine iznad pet stupnjeva po Richteru. Seizmolog sa Sveučilišta Colorado Roger Bilham kaže da bi trenutačna situacija mogla dovesti do bar četiri velika potresa, snage osam stupnjeva po Richterovoj ljestvici. “Ako se oni ne dogode u sljedećih nekoliko tjedana, vjerojatno je da će nas u budućnosti pogoditi još strašniji, kataklizmički potresi”, upozorava Bilham. I teritorij BiH spada u red seizmički najaktivnijih dijelova balkanske regije, kazao za NAP Rusmir Gorušanin, iz Centra za seizmologiju u FHMZ. Najugroženija područja u BiH, kad je u pitanju seizmička aktivnost, objašnjava Gorušanin, južna su Hercegovina i sjeveroistočna Bosna.

Opasni rasjedi

“Što se tiče najopasnijih rasjeda na teritoriju BiH, to su Bugojanski (od D. Vakufa do B. Krupe), Južno hercegovački (od Dubrovnika do Metkovića i dijelom zahvata teritorij BiH) i Banjolučki rasjed koji obuhvaća okolicu Banje Luke”, kazao je Gorušanin. Prognoze seizmičkih događaja od prije 5 godina kažu kako bi Sarajevo u idućih 50 do 100 godina mogao pogoditi potres intenziteta VII, a lokaciju Treskavice VIII stupnjeva po Mercalliju. U zoni u kojoj su mogući potresi od VIII stupnjeva po Mercalliju su i područja Zenice i Mostara. BiH se nalazi na rascjepu tektonskih ploča koji ide od Azije i područja Kine, preko sjeverne Indije, Irana, Turske i Grčke, pa do BiH. Područje većeg dijela Hercegovine također je u VIII stupnju, ali iskustva nakon potresa u Banjoj Luci pokazuju da pretpostavke ne moraju svaki put biti točne. Naime, potres koji je izmijenio izgled Banje Luke bio je mnogo jači nego se do tada pretpostavljalo da bi mogao biti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?