BiH nema vremena, hitno usuglasiti reforme prije europskih izbora

16.05.2024.
u 13:31

Značaj trenutka u kojemu se nalazi BiH, zemlja koja je dobila "zeleno svjetlo" Europskog vijeća za početak pregovora, no ne i pregovarački okvir kako bi pregovori u tehničkom smislu mogli početi, upućuje na potrebu davanja prilike za ponovne razgovore na temelju kompromisa kako bi se pomirile određene različitosti u koncepcijama, poglavito kada govorimo o relaciji Banja Luka - Sarajevo.

BiH ne smije stati

Lider HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović naglasio je nakon posljednjeg sastanka vladajuće koalicije kako je ključni zadatak pregovarački proces stvarno otvoriti u razgovorima s predstavnicima Europske unije, poručivši kako treba učiniti sve da to profunkcionira. Potvrdio je kako će HDZ učiniti sve da nema ni jedne prepreke za dinamiziranje procesa približavanja Europskoj uniji, a poglavito je to važno u vremenu koje dolazi i koje će obilježiti izbori za Europski parlament. U tom je kontekstu objasnio kako će se ti izbori provesti za nešto manje od mjesec dana, ali nakon toga slijedi nekoliko mjeseci kako bi se europske institucije uspostavile kadrovski, pri čemu je bit da BiH za to vrijeme ne smije stajati. Predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto, koja upravo sudjeluje na summitu regionalnih lidera koji se održava u Kotoru u Crnoj Gori, i to pod sloganom "Jedna regija, zajednička vizija", također je aktivna kada govorimo potrebi usmjeravanja energije i fokusa domaćih lidera na europske prioritete, a sve u cilju što skorijeg početka pregovora. Naravno, drugi dio toga procesa odnosi se i na set reformi koji je nužan kako bi BiH ostvarila mogućnost korištenja sredstava iz novog plana rasta za zapadni Balkan. Na summitu će sudjelovati lideri šest zemalja zapadnog Balkana; predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Srbije Miloš Vučević, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Albin Kurti te predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, kao i predstavnici Europske unije: Olivér Várhelyi, povjerenik za susjedsku politiku i proširenje, te SAD-a James O'Brien, pomoćnik državnog tajnika za europske i euroazijske poslove. Na summitu će biti i visoki dužnosnici Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Svjetske banke (WB), Europske investicijske banke, Energetske zajednice i drugih međunarodnih i regionalnih institucija. Sve navedeno upućuje na činjenicu da je riječ o iznimno značajnom događaju koji će poslužiti za sumiranje urađenog od zemalja budućih korisnica europskog plana rasta, ali i za osnaživanje suradnje zemalja u okruženju. A za BiH, koja je nedavno usuglasila listu reformi s kvalitativnim/kvantitativnim koracima za provođenje Plana rasta za zapadni Balkan, pri čemu je više od 97 posto reformskih aktivnosti usuglašeno je s predstavnicima Europske komisije i Izaslanstva EU-a u BiH, ključno je riješiti preostale aktivnosti, odnosno postići dogovor oko popunjavanja Ustavnog suda i načina odlučivanja u Konkurencijskom vijeću. S obzirom za nagradu koja će uslijediti, a koja u financijskom smislu znači nešto više od milijardu eura, ali i sve druge pogodnosti koje se pred Bosnom i Hercegovinom otvaraju, od suštinskog je značaja pokušati što je prije moguće dijalogom doći do održivih rješenja za preostale obveze u ovom, ali i u smislu dobivanja pregovaračkog okvira.

Potpora

Početi pregovore značilo bi i trajno vezivanje uz EU, kao i davanje dodatnog vjetra u leđa svim onim institucijama na svim razinama vlasti da brže usklade zakonodavstvo s europskom pravnom stečevinom. Za potrebe pregovora acquis EU-a dijeli se u 35 pregovaračkih poglavlja, a uvođenjem "nove metodologije" u pregovore 2020. godine ova poglavlja povezuju se u šest klastera. A na tom putu BiH će imati jasnu podršku Republike Hrvatske, strateškog partnera broj jedan, ali i države čija će iskustva itekako značiti institucijama BiH. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je tako jučer da će Hrvatska poticati suradnju i dobrosusjedske odnose u Jadransko-jonskoj regiji i zalagati se za proširenje Europske unije te je dodao da je Hrvatska od početka bila zagovornik europske perspektive BiH.

- Pomogli smo uvjeriti svoje prijatelje da BiH dobije status kandidata - rekao je Grlić Radman.

- Moći ćete i dalje računati na našu potporu i pomoć. Ovdje smo da vam pomognemo ekspertizom i iskustvom - rekao je obrativši se izaslanstvu BiH.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije