BRATISLAVA

Slovački premijer Robert Fico pri svijesti nakon ranjavanja

Robert Fico
RADOVAN STOKLASA/REUTERS
16.05.2024.
u 08:02

Slovački premijer Robert Fico, koji je u srijedu teško ranjen u pokušaju ubojstva, pri svijesti je nakon operacije koja je trajala nekoliko sati, prenijela je u četvrtak ujutro njemačka novinska agencija dpa.

Dpa navodi da lokalni mediji nemaju nikakvih drugih novih podataka o Ficovu zdravstvenom stanju.

Ranije u srijedu navečer, prema službenim informacijama, 59-godišnjak je bio životno ugrožen. Od tada nije bilo novog priopćenja ili objašnjenja Vlade, a zamjenik premijera Tomaš Taraba je za BBC rekao da više nije životno ugrožen.

"Bio sam jako šokiran ... srećom, koliko ja znam, operacija je prošla dobro - i pretpostavljam da će na kraju preživjeti ... nije u životnoj opasnosti u ovom trenutku", rekao je Taraba.

On je rekao da je jedan metak prošao kroz trbuh, a drugi je pogodio zglob.

Fico je bio prebačen u bolnicu u Banskoj Bystrici nakon što je njegovo stanje stabilizirano u bolnici u gradu Handlovi u kojemu je, nakon sjednice vlade, na njega pucao umirovljenik.

Svjedoci su za televiziju rekli da je ispaljeno pet hitaca ispred Doma kulture u Handlovi, oko 192 kilometra sjeveroistočno od glavnog grada Bratislave.

Rekli su da se napad dogodio kad je Fico izašao van kako bi se rukovao s okupljenima.

Lokalna televizijska postaja RTV Prievidza objavila je snimku incidenta na kojoj se vidi kako muškarac gura ogradu i iz neposredne blizine puca na premijera.

Policija je objavila da je privela napadača za kojeg je slovački TV kanal TA3 izvijestio da je bivši zaposlenik privatne zaštitarske službe.

Unatoč informacijskom embargu, televizijska kuća uspjela je dobiti video snimku iz bolnice. U njemu je osumnjičeni napadač omamljenog izgleda rekao: "Ne slažem se s vladinom politikom."

Nerazgovjetnim glasom kao konkretan primjer naveo je vladin plan gašenja javne radiotelevizije RTVS, protiv kojeg već tjednima prosvjeduju tisuće ljudi, te spomenuo smjenu sudaca.

Ministar unutarnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok najavio je pojačanu policijsku zaštitu za političare i novinare. Ujedno je pozvao medije, političare iz svih tabora i javnost da prestanu "raspirivati mržnju prema političkim protivnicima na društvenim mrežama".

Predsjednica Zuzana Čaputova rekla je da je to napad na demokraciju.

"Svako nasilje je neprihvatljivo. Retorika puna mržnje kojoj smo svjedočili u društvu dovodi do djela punih mržnje. Molim vas, zaustavimo ovo."

Unatoč popularnosti, liberalna predsjednica nije se kandidirala za drugi mandat jer, prema vlastitim riječima, nakon godina političkih kriza i nekoliko promjena vlasti "više nema snage".

Klima između vlasti i oporbe zatrovana je.

Ubrzo nakon što je vijest o napadu objavljena u srijedu poslijepodne, čelnici diljem svijeta počeli su pristizati izraze šoka i podrške.

Američki predsjednik Joe Biden osudio je pucnjavu kao "užasan čin nasilja".

Glavni tajnik UN-a António Guterres osudio je pucnjavu "najoštrije" i nazvao je šokantnom.

Ranije su brojni europski političari osudili napad.

Politički protivnici stalno optužuju Fica da je zauzeo prijateljske pozicije prema Rusiji usred Putinova rata protiv Ukrajine.

Odnosi između Slovačke, članice EU i NATO-a, i njezine susjede Ukrajine osjetno su zahladnjeli kada je ljevičarski nacionalist Fico u jesen pobijedio na parlamentarnim izborima i vratio se na vlast.

Tijekom predizborne kampanje Fico je najavio da više ne želi opskrbljivati Ukrajinu oružjem.

Prije samo nekoliko dana Fico je optužio liberalnu oporbu za raspirivanje klime neprijateljstva protiv njegove vlade. Kazao je kako nije isključeno da bi uzavrela atmosfera kad-tad mogla dovesti do nasilja.

Osnivač i vođa ljevičarske stranke Smer-SD, koja u posljednje vrijeme postaje sve više nacionalistička, već je gotovo 30 godina jedan od najpopularnijih slovačkih političara. U isto vrijeme, međutim, on polarizira više nego bilo tko drugi.

Protivnici ga nazivaju "proruskim" i optužuju ga da Slovačku želi voditi sličnim putem kao Viktor Orban Mađare.

Fico je kontroverzan u Europi zbog svojih izjava o politici EU-a prema Ukrajini i Rusiji, piše dpa. Tijekom izborne kampanje za parlamentarne izbore u jesen 2023., na kojima je pobijedio, izazvao je pomutnju objavom da Ukrajini ne želi isporučiti "ni jedan metak".

No, Slovačka je podržala sve sankcije EU-a protiv Rusije od Ficovog povratka u vladu u listopadu i također je pristala na svu pomoć EU-a za Ukrajinu - uključujući korištenje zamrznutih ruskih sredstava za Ukrajinu i potporu za pristupanje Ukrajine EU-u - ali ne i NATO-u.

Što se tiče sankcija protiv Rusije Fico smatra da neke više štete Slovačkoj, koja je ovisna o ruskom plinu, nafti i uranu, nego samoj Rusiji.

Umjesto toga, on poziva na sankcije koje će jače pogoditi Rusiju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije