Visoki predstavnik u BiH na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a

Schmidt: Moja izvješća traže snažniju međunarodnu podršku BiH

Christian Schmidt
Fena
15.05.2024.
u 18:12

Schmidt kaže kako je međunarodnu podrška neophodna da bi BiH nepovratno krenula putem održivog mira i stabilnosti i kako bi se spriječio njen pad i nestabilnost, ekonomsko i donekle društveno nazadovanje

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda predstavio 65. izvješće o implementaciji Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP) i iznio pozitivne i negativne strane izvješća.

Izvješće visokog predstavnika pokriva razdoblje od 16. listopada 2023. do 15. travnja 2024. godine. Schmidt je naveo kako je izvještajno razdoblje obilježio napredak Bosne i Hercegovine ka integracijama u Europsku uniju, ali i neviđeni napadi na Opći okvirni sporazum za mir (GFAP).

- Moja izvješća traže ne samo međunarodnu pažnju nego i snažniju međunarodnu podršku BiH – rekao je on.

Kazao je kako je ova podrška neophodna kako bi BiH nepovratno krenula putem održivog mira i stabilnosti i kako bi se spriječio njen pad i nestabilnost, ekonomsko i donekle društveno nazadovanje. Da bi postigla napredak, zemlja se mora osloniti na učinkovite instrumente demokratskih, ne diskriminirajućih pouzdanih struktura i osloniti se na svoj Ustav.

- Kao što sam naveo u svom izvješću u BiH ima mnogo izazova i neispunjenih obećanja. Ali danas bih želio započeti s dobrim vijestima. Europsko vijeće je 21. ožujka 2024. odlučilo otvoriti pristupne pregovore s BiH – započeo je Schmidt svoje izlaganje.

Nakon toga je pohvalio Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH i Parlament BiH na intenzivnom radu i donošenju niza važnih odluka.

- Uključio bih sve stranke koje čine većinu i oporbu za njihov konstruktivan doprinos – rekao je on.

Naglasio je kako je odluka Vijeća EU politička opravdana odluka te da je narod u strahu od rata. 

- Oni žele i zaslužuju predanost miru i stabilnosti. Ali mora postojati puno ulaganja i povjerenja građana u vlast. Od njih su dobili mandat - istaknuo je. Poručio je kako je ova odluka više ohrabrenje građanima da ostanu u BiH, a ne da odlaze u sve većem broju, te naveo da je 600.000 ljudi napustilo zemlju.

-  Mirovni sporazum se mora poštovati i u potpunosti provoditi. To je osnova koju smo izgradili. On je garant suvereniteta, teritorijalnog integriteta i unutarnje administrativne strukture BiH. Mora postojati aktivna suradnja između GFAP-a i institucija EU kako bi se BiH učinkovito pratila na njenom putu ka institucionalnoj funkcionalnosti, vladavini prava i pravima građana u demokratskoj zemlji – naveo je Schmidt.

Istaknuo je da otvaranje pristupnih pregovora s EU ima prelomni trenutak i on je doveden u pitanje. Upozorio je na prijetnje iz RS-a ali i drugih koje aktivno ruše državu BiH, njezine nadležnosti i institucije, a time i Daytonski mirovni sporazum (GFAP). 

"Njihov cilj bio je potkopati funkcionalnost države i njezinu sposobnost da izvršava svoje odgovornosti", rekao je Schmidt. 

Naveo je kako su stranke vladajuće koalicije u RS-u nastavile organizirati prosvjede na međuentitetskoj crti razgraničenja između dva entiteta pod nazivom “Granica postoji”.

- Osim promicanja ideje secesionizma, ovi skupovi stvaraju okruženje koje izaziva podjele sklono sigurnosnim incidentima -  upozorio je visoki predstavnik. 

Izazovi instituciji i mandatu visokog predstavnika također su se nastavili nesmanjeno. 

- To uključuje zapaljivu retoriku, ali i radnje da se potkopa poštovanje međunarodna ad hoc institucija visokog predstavnika, a time i njegovu sposobnost da provede mandat GFAP-a. Predstavnici vladajuće koalicije RS eklatantno zloupotrebljavaju institucije BiH u unapređenje ovog cilja. Konačna nadležnost za tumačenje GFAP-a u potpunosti je povjerena visokom predstavniku, a ne entitetu - poručio je Schmidt. 

Ove akcije stranaka vladajuće koalicije u RS, naveo je, idu ruku pod ruku sa njihovim zakonodavnim inicijativama u samoj RS, koje ograničavaju građanski prostor kako bi ušutkali, obeshrabrili, prijetili i na kraju kažnjavali različita politička mišljenja.

- Ako se s njima nastavi, ove radnje bi mogle dovesti do de facto ako ne i de jure raspada države BiH, za što se kontinuirano zalaže predsjednik RS Milorad Dodik. Ovo bi bio scenarij s teškim posljedicama ne samo za BiH nego i za cijelu regiju - upozorio je Schmidt. 

Napomenuo je kako OHR mora biti u stanju učinkovito obavljati svoje dužnosti i implementira Mirovni sporazum sve dok konačno ne mogu predložiti Vijeću za implementaciju mira pozitivnu ocjenu temeljenu na potpunom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma od strane BiH. Sada to nije slučaj.

- Misija EUFOR ALTHEA mora nastaviti svoj mandat i biti u mogućnosti za raspoređivanje trupa u kratkom roku. Ovo je moje iskustvo -  naglasio je on.

Kazao je kako je važno bolje osnažiti institucije i građane da se sami nose sa izazovima.

- Prvi korak je jačanje izbornog integriteta i to je dugogodišnja obveza. Daljnje odgađanje napora za minimiziranje izborne korupcije, prevare i nepravilnosti učinilo bi mjere integriteta izbora neprimjenjivima na lokalne izbore u  2024., s ozbiljnim posljedicama za demokraciju, političku stabilnost i budućnost zemlje u EU-u. Imajući to u vidu, 26. ožujka 2024. donio sam Odluku o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i Lokalni izbori ove godine po tim amandmanima idu jako dobro - istaknuo je visoki predstavnik.  

Pojasnio je da, osim jačanja integriteta izbornog procesa, Odlukom je uvedena zabrana da se osobe koje su bilo koji međunarodni ili domaći sudovi osudili za kazneno djelo genocida, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine mogu kandidovati na izborima ili obnašati bilo kakvu izbornu ili imenovanu funkciju.

- Ovu zabranu pozdravila su udruženja žrtava i specijalna savjetnica Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu, koja je prepoznala važnost ovog koraka kao doprinosa izgradnji povjerenja u zemlji kako u institucijama tako i među zajednicama pogođenim poricanjem genocida i zločina - naveo je Schmidt. 

- I to govorim povodom događaja koji se dogodio jučer kada su neki od najviših vojnih dužnosnika BiH, uključujući zamjenika ministra obrane, zamjenika načelnika stožera i zamjenika zapovjednika zajedno sa skupinom pripadnika oružanih snaga iz RS izazvali skandal i odali počast osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Događaj se dogodio jučer u rodnom mjestu Mladića Kalinoviku. To moramo dokazati, ali ako je to istina, to je teško kršenje Kaznenog zakona BiH – istaknuo je na kraju svog izlaganja Schmidt u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije