ATENTATI NA POLITIČARE

Đinđića su ubili snajperom, a švedski premijer stradao je nakon povratka iz kina

Foto: REUTERS
1/5
15.05.2024.
u 21:34

Posljednjih godina zabilježeno je nekoliko atentata. Bivši japanski premijer ubijen je prije dvije godine, a meta atentatora bio je i bivši premijer Pakistana.

Više metaka ispaljeno je u slovačkog premijera nakon sjednice vlade u Handlovi. On se nalazi u životnoj opasnosti u bolnici u Handlovi, gradu koji je sjeveroistočno od Bratislave. Mediji pišu da je Fico nakon sjednice vlade prišao građanima te da ga je zazvao jedan muškarac riječima "Robo, dođi ovamo" i da je na njega zapucao. Nakon što su ga tjelohranitelji brzo odveli s mjesta događaja, Fica su prevezli u bolnicu. Policija je odmah svladala napadača.

Potvrđujemo pokušaj atentat na premijera", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova za Reuters. Pravda piše da je napadač 71-godišnji muškarac. Pojavile su se i fotografije na kojima se vidi kako čovjek vezan lisicama sjedi na podu. Pojavila se i snimka na kojoj se vidi kako tjelohranitelji ranjenog Fica odvlače u automobil i odlaze s mjesta napada. Europski čelnici šokirani su događajem iz Slovačke te oštro osuđuju ovaj napad.

Posljednjih godina zabilježeno je nekoliko atentata. Bivši japanski premijer ubijen je prije dvije godine, a meta atentatora bio je i bivši premijer Pakistana. U nastavku donosimo neke od atentata zabilježenih u novijoj povijesti.

03. studeni 2022. godine - Bivši pakistanski premijer Imran Khan upucan je tijekom govora koji je držao na skupu u Wazirabadu. Khan je upucan u nogu te je preživio atentat. Ubijen je jedan od pristaša Khanove stranke te je ranjeno još osam osoba. Napadač je uhićen.

08. srpnja 2022. godine - Ubijen je bivši premijer Japana Shinzo Abe. Ubijen je tijekom govora u predizbornom skupu u gradu Nara, a ubio ga je Tetsuya Yamagami improviziranim pištoljem. Yamagami je upucao Abea jer je smatrao da je bio povezan s Crkvom ujedinjena, kultom kojem je njegova majka darovala obiteljski novac. Kazao je kako su njegova braća i sestre zbog toga bili toliko siromašni da nisu imali dovoljno hrane za jesti.

12. ožujka 2003. godine - Izvršen je atentat na tadašnjeg srpskog premijera, dr. Zorana Đinđića. Ustrijeljen je iz snajpera, s udaljenosti od 200 metara, iz zgrade koja se nalazi u ulici Admirala Geprata. Nakon ubojstva uvedeno je izvanredno stanje u zemlji.

28. veljače 1986. godine u centru Stockholma ubijen je švedski premijer Olof Palme. On se te večeri suprugom vraćao iz kina, ubojica mu je, iz neposredne blizine, pucao u leđa. Time je, na tragičan način, prekinut drugi premijerski mandat čovjeka kojeg su smatrali kreatorom moderne Švedske.

13. svibnja 1981. godine tadašnji papa Ivan Pavao II. teško je ranjen u pokušaju atentata. On je upucan u trbuh, lijevu šaku i desnu ruku, a upucao ga je Mehmet Ali Agce koji je imao tada 23 godine. Papa je dvije godine kasnije posjetio atentatora te mu oprostio zbog njegovog čina, a Agca se pokajao.

22. studenog 1963. godine u Teksasu je ubijen John Fitzgerald Kennedy, američki predsjednik, koji je tu dužnost obnašao od 1961., nakon što je na predsjedničkim izborima, 1960., pobijedio dotadašnjeg potpredsjednika SAD-a, republikanca Richarda Nixona. Ubijen je vozeći se u kabrioletu prema mjestu gdje je trebao održati jedan u nizu svojih planiranih govora. Upucan je u trenutku kada se vozio pokraj gradske knjižnice u Dallasu.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije