Tribina

Potrebna veća uključenost lokalne vlasti u zaštitu napuštenih životinja

30.10.2020.
u 13:03

Sinoć je u Busovači održana tribina na temu „Zaštita napuštenih životinja“, koju je organizirala kandidatkinja HDZ-a BiH za Općinsko vijeće Busovača Ela Znahor, u suradnji s udrugom za zaštitu životinja i okoliša „Betty Busovača“.
 
"Tema je vezana za zaštitu napuštenih životinja koje su ostavljene na ulicama naše općine, a s druge strane i zaštita naših građana, prvenstveno djece, starijih i nemoćnih osoba. Cilj ove tribine i našeg budućeg djelovanja jeste osvijestiti naše građane, a nadamo se da će se na nas ugledati i druge općine jer zašto ne bi bili primjer drugima, jer je neophodno djelovati na lokalnoj razini kako bi se napravilo zajedničko rješenje u pogledu sklanjanja pasa i mačaka s ulice, ali prije svega spriječiti njihovo napuštanje, a povrh svega trovanje i ubijanje na ulicama. Strategija se temelji na spašavanju i sklanjanju napuštenih životinja, educiranju građana o važnosti suživota, odnosu prema životinjama, te da se općina uključi, odnosno pomogne radu Udruge koja je osnovana s ciljem udomljavanja, sterilizacije i kastracije napuštenih pasa i mačaka. Potrudimo se da idemo u korak s drugim EU zemljama, potrudimo se da Zakon o zaštiti životinja zaživi i da se napokon počne primjenjivati“, kazala je kandidatkinja Ela. 

Bruno Čondra, predsjednik udruge za zaštitu životinja i okoliša „Betty Busovača“ govorio je o samim počecima osnivanja Udruge, kao i aktivnostima i planovima za budućnost. 

"Godinama je skupina volontera djelovala na području općine Busovača s ciljem hranjenja napuštenih pasa i mačaka, sterilizacije ženki i udomljavanja, kako u BiH tako i u inozemstvu.
Od prošle godine počinje djelovati udruga za zaštitu životinja i okoliša „Betty Busovača“ sa sjedištem u Busovači, jer smo bili svjesni da samo kroz organizaciju možemo napraviti nešto više. Dosad smo udomili preko 130 životinja, a 50% naših pasa ide diljem Europe. Početkom ove godine počeli smo s edukativnim radionicama o zaštiti životinja, ali su te aktivnosti trenutno obustavljene, zbog pandemije koronavirusa. Iskreno se nadamo da će Stipo Krišto biti načelnik, jer je dosad pokazao da brine za zaštitu životinja, a samim tim i za zaštitu građana, a problem zaštite napuštenih životinja i jeste problem kojim bi se trebala baviti lokalna vlast. Među brojnim planovima Udruge je i projekt socijalizacije naših pasa i edukacije za pomoć slijepim osobama“, kazao je predsjednik Udruge Bruno Čondra.

Kandidat HDZ-a BiH za načelnika općine Busovača Stipo Krišto pohvalio je rad Udruge, te konstatirao kako je uistinu neophodno da se lokalna vlast posveti problemu zaštite napuštenih životinja, njihovom udomljavanju i sterilizaciji, jer time štitimo i naše građane, te sprečavamo mogućnost širenja zaraznih bolesti koje mogu nanijeti štetu zdravlju ljudi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?