Sajam

Posavski med unikatan je zbog bagremca

11.08.2017.
u 08:00

Udruge pčelara “Trut” Orašje organizator je drugoga po redu Međunarodnoga sajma pčelarstva u Orašju. Na prostoru ispred parka na dvadesetak štandova proizvode od meda izložilo je 23 pčelara iz Modriče, Šamca, Brčkoga, Gunje, Drenovaca, Gradačca i Tuzle. A kako bi u ulici meda u Orašju bilo sve u duhu posavske tradicije, pobrinuli su se Ban, Vlado i Tunjo sa šargijom i violinom.

Humani pčelari i Škoro

Predsjednik Udruge pčelara Orašje Josip Mikić ističe posebnost ovogodišnjega dvodnevnog sajma jer svi pčelari odrekli su se svoje naknade za štandove u korist Udruge djece s posebnim potrebama “Put u život“ Orašje. Prisjetimo se nedavnoga koncerta Miroslava Škore koji je pjevao za djecu s posebnim potrebama “Kuća nade” Odžak. Još samo preostaje da se netko sjeti i treće Udruge djece s posebnim potrebama “Angelus“ Domaljevac, kako bi se u Županiji Posavskoj pomoglo onima kojima je pomoć najpotrebnija, djeci s posebnim potrebama.

Udruga “Trut“

Vratimo se početku priče o Udruzi pčelara iz Orašja koji okuplja oko 30 članova, a među njima su Drago Mijić i Ilija Benović koji uglavnom s natjecanja u Orašje donose zlatne medalje. – Posavski je med najbolji i poseban ne samo zbog kvaliteta već i arome jer samo uz Savu ima bagremca, tvrdi predsjednik Udruge Mikić.

- Ovakvim sajamskim manifestacijama želimo okupiti pčelare i animirati posavsku javnost na više korištenja zdravoga meda i zdrave proizvode od meda, propolis i matičnu mliječ, pojašnjavaju u Udruzi “Trut”. Kažu nam kako je protekla zima bila teška za pčelare, a ovo tropsko ljeto gotovo ih je dotuklo.

- Visoke temperature utječu na manje cvijeta i izgleda da su i pčele postale nervozne pa manje daju meda, ali pčelarstvo će opstati u Posavini, poručuje Mikić.

Ključne riječi
med

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?