“Posavina plod”

Posavska šljiva više se neće bacati, ugovoren otkup 100 tona u Hrvatsku

18.03.2019.
u 15:52

Tvrtka Podravka iz Koprivnice, RH iskazala je ozbiljnu inicijativu o proširenju proizvodnje povrća namijenjenog industrijskoj preradi i području Posavine. Posljednji sastanak u Orašju koji je okupio članove Braniteljske zadruge “Posavina plod”, kao i ostale poljoprivrednike, samo je potvrda prihvaćanja ove ideje koja je došla na plodno tlo posavske ravnice. Središnja tema bila je proizvodnja povrća, piše Večernji list BiH. 

Nedostaje sirovina

Stručnjaci iz Podravke istaknuli su da za kulture kao što su krastavci, feferoni i crvena paprika za ajvar nedostaje sirovina pa su zainteresirani tu proizvodnju pokrenuti i na području Posavine gdje već postoji tradicija proizvodnje konzumnog povrća. – Tlo u Posavini, s klimatskim, pedološkim i hidrološkim uvjetima, jako je dobro za proizvodnju povrća namijenjenog za preradu, kako s lijeve tako i desne obale rijeke Save. Poljoprivrednicima u Posavini posebno je ponuđena proizvodnja krastavaca kornišona, feferona i crvene paprike, pogodna za obitelji s 3 do 4 člana. Kulture su izuzetno isplative kao dodatni izvor prihoda za obitelj, a potrebne količine su neograničene - kazao je dr. Zdravko Matotan, direktor razvoja poljoprivrede u Podravci. Nazočili su i Zdravko Dimač, direktor proizvodnje, i Zlatko Đelekovčanin, direktor kooperacije. Jedna od najvažnijih informacija sa skupa u Orašju je potpisivanje ugovora između Braniteljske zadruge “Posavina plod” Orašje i Podravke iz Koprivnice o otkupu 100 tona šljive, sorte čačanska rodna i požegača, po cijeni 40 eurocenti za kilogram, fco Koprivnica (dovoz robe u skladište u Koprivnici, dobavljač - zadruga snosi sve troškove prijevoza). Predstavnici Podravke čak su izrazili spremnost otkupiti i veće količine koje se pojave na tržištu. Po riječima direktora Zadruge Marijana Oršolića, cijena je izuzetno povoljna, s tim da su u njoj troškovi otkupa, manipulacije i prijevoza do Podravke. U idućem razdoblju Zadruga će izaći s otkupnom cijenom prema proizvođačima i zasad je zanimanje dosta dobro.

100 hektara nasada

– Posavina je tradicionalno poznata po proizvodnji šljive i na našem području ima oko 100 ha nasada. Ostvarenjem suradnje s Podravkom poljoprivrednici bi dobili sigurnost plasmana, što bi povećalo zanimanje za proizvodnju. Praksa je pokazala da se poljoprivrednicima najveći problem javlja nakon što proizvedu određene kulture. Dođemo u situaciju da nemamo tržište, nakupci nas ucjenjuju i tu smo bili nemoćni. Bilo je slučajeva da su poljoprivrednici bacali gotove proizvode, ne želeći prodavati u bescjenje - naglasio je Oršolić. Na novom susretu u Orašju stručnjaci iz Podravke predstavit će način proizvodnje šljive i mjere zaštite protiv bolesti i štetočina. – U BiH postoje određena sredstva, nedopuštena u EU-u, stoga ćemo predstaviti ona s liste EU-a kako bi se poljoprivrednici prilagodili propisima EU-a i izbjegli nesuglasice pri uvozu proizvoda u RH - naglasio je Matotan. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije