Riješenje problema

Popodnevno drijemanje: Kako u 15 minuta sna regenerirati tijelo?

10.12.2021.
u 15:44

Okrepljujuće popodnevno drijemanje može biti spasonosno kada smo premoreni, a osjećamo da dan nema dovoljno sati za sve što moramo napraviti.

Rješenje tog problema moglo bi se kriti u okrepljujućem popodnevnom drijemanju od 15 minuta ili tzv. power napu.

Jedan od načina na koji drijemanje pomaže jest taj što nam omogućuje da nadoknadimo očajnički potreban san, ali utječe i na naše pamćenje. Ono što je najbolje je to što neće remetiti naš noćni san. Zato bojazan da nećemo moći spavati noću ako sada “ukrademo” 15 minuta sna nije opravdana.

Kratkim drijemanjem, prema riječima dr. Sare C. Mednick, stručnjakinje za spavanje i autorice knjige “Take a Nap! Change Your Life”, resetiramo svoj sustav te utječemo na poboljšane motoričke performanse, prenosi Zadovoljna.hr.

Duljina drijemanja, koje ne bi trebalo biti kraće od 15 minuta, jača i naš mozak. Kada odspavamo duže od toga, prema riječima spomenute liječnice, jača se naše pamćenje i kreativnost. Drijemanje od 30 do 60 minuta dobro je za vještine donošenja odluka, pamćenje rječnika ili prisjećanje uputa. Brzo kretanje očiju ili REM faza sana u 60 do 90 minuta drijemanja igra ključnu ulogu u stvaranju novih veza u mozgu i rješavanju kreativnih problema.

Da se ne biste vrtjeli u krevetu te uistinu što prije utonuli u san, imajte na umu ove korake.

Stvorite rutinu

Redovito drijemanje može smanjiti stres, pa čak i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Da biste učinili tu uslugu sebi i svome organizmu, držite se određenog rasporeda.

Zamračite sobu u kojoj spavate

Spustite zavjese ili rolete u spavaćoj sobi, a na oči možete staviti i masku za spavanje. Bez ometanja dnevnog svjetla lakše ćete i brže utonuti u san i oduprijeti se nesanici.

Navijte alarm

Kako bi popodnevno drijemanje uistinu bilo kratko drijemanje, svakako navijte alarm u određeno vrijeme. Čak i ako ne možete potpuno zaspati u vremenu koje ste si dodijelili, odmor uma može uvelike povećati vašu produktivnost nakon što se probudite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije