Odluke sudova

Polovina uvjetnih kazni za kriminal i korupciju

19.03.2017.
u 08:15

Sudovi u RS-u prošle godine uglavnom su izricali uvjetne kazne onima za koje je dokazano da su se ogriješili o zakone, a tužitelji upozoravaju da sankcije moraju biti oštrije, posebno za gospodarski kriminal i korupciju.

Suzbijanje korupcije

Ishodi sudskih procesa i kaznena politika analizirani su u izvješću o radu tužiteljstava u RS u 2016. koje je upućeno u parlamentarnu proceduru. Izvješćem je obuhvaćeno sedam tužiteljstava, a među kojima se našao i Posebni odjel za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala, koji je počeo s radom 1. srpnja prošle godine nakon što je ugašeno Posebno tužiteljstvo RS. Tužiteljstva su lani podigla 4469 optužnica i s nepotvrđenim optužnicama odranije u sudovima je bilo 5399 otvorenih predmeta. Sudovi su potvrdili 4540 optužnica, sedam ih je odbijeno, 16 povučeno prije potvrđivanja, a za 824 sud nije do kraja godine donio odluku o potvrđivanju. Za opći kriminal podignuto je 4288 optužnica, ratne zločine 13, a gospodarski kriminal 168. Sudovi su donijeli 4245 presuda, ali je u samo 672 izrečena zatvorska kazna, dok je čak 2525 slučajeva okončano uvjetnom kaznom. - Uvjetne kazne izrečene su u više od polovine osuđujućih presuda. Taj podatak ukazuje na neadekvatnu kaznenu politiku sudova i potrebu da ona bude promijenjena. Tužiteljstva su ulagala veliki broj žalbi, posebno na presude u kojima je izrečena uvjetna kazna, ali uglavnom su odbijene kao neosnovane - navedeno je u izvješću koje potpisuje glavni republički javni tužitelj Mahmut Švraka.

Podaci iz izvješća

Posebna pozornost posvećena je predmetima koji se odnose na gospodarski kriminal i korupciju. U tužiteljstvima je lani bilo 1219 prijava iz tih oblasti, a do kraja godine epilog nije dobilo njih 328. Prema podacima iz izvješća, 435 predmeta iz oblasti gospodarskog kriminala lani je završeno naredbom o neprovođenju istrage.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?