Spas za čovječanstvo ili skupa igračka

Počela posljednja velika etapa megaprojekta, na korak smo od "umjetnog sunca"

02.08.2020.
u 15:29

Ovih dana počela je montaža fuzijskog nuklearnog reaktora - posljednja velika etapa izgradnje u okviru jedinstvenog međunarodnog znanstvenog projekta ITER. Krajnji cilj projekta je proizvodnja energije po uzoru na Sunce.

Sve strateški važne komponente su tu: Ogromni magnetni kalemi, kontejner za vakum, toplotni štit. Ogromna zgrada reaktora od armiranog betona je završena ove godine, a u ožujku su radnici konačno postavili i ogromnu dizalicu koja se koristi za pomjeranje pojedinih komponenata od kojih su neei teške i stotine tona na njihovu poziciju unutar reaktora.

Pandemija korone nije prekinula, ali je usporila rad na velikom gradilištu na jugu Francuske - prije svega zbog otežanog međunarodnog prometa, piše Deutsche Welle.

U ovoj hali se nalaze komponente iz cijelog svijeta prije nego što budu ugrađene u reaktor.

Očekuje se kako će montaža potrajati četiri i pol godine. Kada sve bude monitarino - bit će to najveći Tokamak fuzioni reaktor na svijetu! Riječ je o jedinstvenom međunardnom znanstvenom poduhvatu čiji je cilj istraživanje mogućnosti dobivanja energije putem nuklearne fuzije, po uzoru na naše Sunce.

ITER - na latinskom znači staza .

Za sada, inženjeri i znanstvenici žele samo dokazati kako je tehnologija fuzije pogodna za stvaranje čiste energije. Ako bi ITER uspio ostvariti svoj cilj, čovječanstvo bi ispunilo svoj san o beskrajnom, čistom izvoru energije - bez ugljika.

Cijelo postrojenje - Međunarodni eksperimentalni termonuklearni reaktor, poznatiji je pod skraćenicom ITER gradi se u mjestu San Pol le Duran, 60 kilometara sjeveroistočno od Marselja. 

Središte za nuklearnu fuziju Južne Koreje pokazuje jednu od 9 komponenti koja je ovaj tjedan stigla na gradilište u Francuskoj.

Početak montaže ključnog dijela postrojenja - Tokamak reaktora - je povijesni trenutak, izjavio je šef ITAR-a Bernar Bigo ovaj tjedan, na ceremoniji koja je prevashodno bila simbolična prekretnica koja pokazuje napredak građevinskog projekta. Jer ITER je godinama bio pod opravdanim pritiskom zbog eksplozije troškova i kašnjenja.

Ipak, najteži dio posla i dalje tek predstoji: Izgradnja reakora može da se uporedi sa ogromnom 3D slagalicom, koja se mora sastaviti po striktnom vremenskom rasporedu, rekao je Bigo. 

Sljedeće faze: 2025. i 2035.

Reaktor Tokamak je ideja sovjetskih znanstvenika iz 50-ih godina, a prvi reaktor su napravili 1962, podsjetio je šef projekta Bigo. I zato je ime reaktora skraćenica od ruskih riječi i znači toroidalna komora sa aksijalnim magnetskim poljem.

Više od 200 Tokamaka širom svijeta utrlo je put za ITER koji je zamišljen kao posljednji eksperimentalni korak u dokazivanju izvodljivosti fuzije kao ogromnog izvora čiste energije.

Bigo je objasnio kako bi prva plazma vodonika u reaktoru trebala početi da se koristi 2025. Tada bi fizičari mogli započeti  eksperimente. A za 2035. je planirano da se počne sa pokušajima stvaranja energije.

Za one koji žele neke detalje o funkcioniranju reaktora: Da bi se to postiglo, plazma vodika se treba zagrijati na nevjerojatnih 150 milijuna stupnjeva Celzijevih. Fuzijom jezgara izotopa vodika deuterija (D) i tricija (T) stvara se jedno jezgro helija, koje se zove i „alfa čestica" - i jedan neutron. Jezgro helija, koje nosi 20 posto energije proizvedene reakcijom fuzije, naelektrizirano je i na mjestu ga drže magnetna polja Tokamaka, dok neutron bježi. Toplota koju osiguravaju ove alfa čestice doprinosi održavanju temperature plazme i smanjuje potrebu za vanjskim zagrijavanjem. Kada grijanje jezgrama helija („alfa grijanje") iznosi preko 50 posto, kaže se da „plazma gori".

To je agregatno stanje materije koja nikada nije proizvedeno na kontroliran način na Zemlji.

Znanstvenici se i dalje bore sa problemima, poput pitanja kako sigurno ukloniti toplotu iz reaktora i kako ga opskrbiti svježim gorivom. 

Međutim, nije predviđeno da ovaj reaktor proizovdi električnu energiju, već bi trebalo da utre put budućim fuzijskim elektranama koje bi proizvodile električnu energiju. To je nešto što bi moglo da se ostvari u drugoj polovini ovog 21. vijeka.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?