Smanjena mjesečna primanja

Plaće u Federaciji najviše rasle u zdravstvu i socijali

26.09.2022.
u 13:56

Zbog rekordno visokih cijena, mjesečna primanja tope se brže nego ikada, piše Večernji list BiH. Kada se govori o plaćama radnika u BiH, uglavnom se govori o prosječnoj plaći iako veliki broj zaposlenih prima onu koja je znatno niža od prosječne.

Zaposleni u...

Kako je prikazano u posljednjem izvješću Federalnog zavoda za statistiku prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u srpnju ove godine u FBiH iznosila je 1122 KM, a kako je navedeno nominalno je viša za 0,6% a realno za 0,2% u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za srpanj 2022. godine nominalno je viša za 12,8%, a realno niža za 4,1%. Analiza podataka prema djelatnostima u srpnju 2022. u odnosu na lipanj 2022. godine pokazuje da je najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno u djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 8,3%, zatim zaposlenima u djelatnosti stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti za 3,5%. Najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja za 8,1 posto, zatim u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu za 4,4%.Promatrajući konkretne iznose koji su prikazani u mjesečnom biltenu FZS-a zaposlenima u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu u srpnju su isplaćene 993 KM. Zaposleni u djelatnosti vađenja ruda i kamena primili su 1290 KM, prerađivačkoj industriji 848 KM, dok su zaposleni u proizvodnji i opskrbljivanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom prosječno dobili 1781 KM. Budući da se konstantno govori da u BiH sve više nedostaje građevinskih radnika, to i ne čudi s obzirom na činjenicu da mjesečno prosječno primaju tek nešto više od 800 KM, točnije 811 KM. S nedostatkom radne snage imaju problem i u djelatnostima trgovine na veliko i malo te popravkom motornih vozila i motocikla, a oni koji još uvijek imaju radno mjesto baveći se tim poslovima u srpnju prosječno su primili plaću od 853 KM. Zaposleni u djelatnosti prometa i skladištenja također se ne mogu pohvaliti da su dobro plaćeni, u srpnju su za svoj rad na mjesečnoj razini primili 1057 KM. Radnici u djelatnostima pružanja smještaja te pripremi i usluživanju hrane, odnosno hotelijerstvom i ugostiteljstvom, u navedenom mjesecu prosječno su primili 676 KM. Zaposleni u djelatnosti informacijama i komunikacijama prosječno su primili 1632 KM, dok su zaposlenici u sektorima financija i djelatnostima osiguranja u srpnju primili 1770 KM. Oni koji posluju s nekretninama, prema posljednjim prikupljenim podacima, prosječno su primili 1036 KM, dok su zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima prosječno zaradili 910 KM. Svi oni koji su zaposleni u obrazovanju za svoj mjesečni rad u srpnju prosječno su dobili 1134, a zaposleni u umjetnosti, zabavi i rekreaciji tek 852 KM.

Manje zaposlenih

Kada je pak riječ o zaposlenosti, u srpnju 2022. ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH bio je 534.839. U odnosu na prethodni mjesec broj zaposlenih smanjio se za 0,4%, a broj zaposlenih žena za 1,0%. Broj zaposlenih u pravnim osobama u odnosu na prethodni mjesec smanjio se za 0,8%, a broj zaposlenih žena za 1,2%. Broj zaposlenih u obrtu i srodnim djelatnostima u odnosu na prethodni mjesec povećao se za 0,6%, a broj zaposlenih žena za 0,8%, stoji u podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?