Borba s bolešću

Pet najboljih namirnica za snažan imunitet

17.12.2021.
u 12:19

Glavna funkcija imunološkog sustava je da se bori s bolešću i raznim infekcijama. Osobe koje imaju oslabljen imunološki sustav sklonije su raznim bolestima. 

Svoj imunološki sustav možete učiniti otpornijim i jačim uz određene namirnice. Evo koje biste namirnice trebali uključiti u prehranu, a koje su dobre za imunitet.

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće ima dobrobiti za jačanje imuniteta zbog sadržaja polifenola. Riječ je o vrsti biljnog antioksidansa koji borovnicama i drugim bobicama poput kupina, jagoda i brusnica daje živu boju.

Polifenoli su povezani sa suzbijanjem štete na stanicama, a smanjuju i uplae u tijelu te poboljšavaju imunološki odgovor. Sve to može imati i važnu funkciju u prevenciji i liječenju bolesti s naglašenim upalnim stanjima.

2. Agrumi

Naranče, limun, limete i ostali agrumi također imaju visok sadržaj polifenola, a uz to su bogati i vitaminom C. Nedostatak vitamina C može se negativno odraziti na imunitet pa biste stoga trebali unositi dovoljno namirnica koje su bogate ovim vitaminom.

3. Zeleno i narančasto povrće

Zeleno i narančasto povrće – batat, paprike, mrkve, špinat, brokule – izvrstan su izvor beta karotena kojeg tijelo pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin je ključan u razvoju i regulaciji imunološkog sustava.

Vitamin A također pomaže u zaštiti kože i drugih epitelnih tkiva koja prekrivaju organe, kao i sluznice koje oblažu usta, nos, mjehur i pluća. Ta tkiva i membrane štite tijelo djelujući kao barijera za bakterije i viruse, a uz to hvataju i uništavaju klice koje uzrokuju bolesti.

4. Orašasti plodovi i sjemenke

Ove namirnice su izuzetno bogate vitaminom E, cinkom i proteinima na biljnoj bazi. To su tri ključne tvari koje vaš imunološki sustav održavaju jakim i zdravim.

Vitamin E djeluje kao prirodni antioksidans, koji neutralizira slobodne radikale i stoga je povezan s poboljšanjem imunološke funkcije, dok cink i proteini pomažu u održavanju imunološkog sustava.

5. Namirnice za zdravu probavu

Namirnice koje su dobre za probavu mogle mi također biti dobre i za imunološki sustav, piše Live strong. To su namirnice kao što su probiotici, prebiotici i slično.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?